Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ....

σε συνέχεια ανάρτησής μας της 17-7-2011 με τίτλο "Όταν η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Άρτας συντάχθηκε με τους στόχους της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ..."  (http://aeroclub-pilis.blogspot.com/2011/07/blog-post_17.html) δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τις ομοιότητες του εγχειρήματος της τοπικής Αερολέσχης με το δικό μας, μέχρι που διαβάσαμε το άρθρο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Η Γνώμη" της Άρτας που εν ολίγοις λέει ότι, η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ υπέβαλε αρχικά το αίτημα της για παραχώρηση χρήσης γης (της Τοπικής Κοινότητας Ρόκκα) στο Δήμο Αρταίων , το οποίο απέρριψαν "πανηγυρικά" τόσο το Τοπικό Συμβούλιο Ρόκκα όσο και ο Δήμος Αρταίων με το αιτιολογικό της "παραβίασης του περιβάλλοντος" (;;;;), άδραξε την ευκαιρία ο Δήμος Ν. Σκουφά ο οποίος παραχώρησε ανάλογη έκταση στην περιοχή Κολομόδια όπου και κατασκευάζεται ήδη το αεροδρόμιο και μέσα στον Αύγουστο ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις !!!
     
Το αναδημοσιεύουμε και .... τα συμπεράσματα δικά σας ....

"Χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία!
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2011 20:09  
Χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία!
Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Να την θυμηθούμε την ιστορία… Οι πιλότοι που δημιούργησαν την Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας (Κώστας Δημήτριος, Γρηγορίου Νικόλαος, Οικονόμου Ιωάννης και Μαγγίνας Ναπολέων) πριν αποφασίσουν να ορίσουν έδρα της Λέσχης τα Κολομόδια, είχαν απευθυνθεί στο Δήμο Αρταίων, για να γίνει η πίστα της λέσχης στα Ρόκκα, αλλά εισέπραξαν την πανηγυρική άρνηση των παραγόντων της τοπικής κοινότητας Ρόκκα, αλλά και της δημοτικής αρχής. Και η αιτία της άρνησης; Η κατασκευή της πίστας, που θα αποτελούσε το κέντρο τουριστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή, θα παραβίαζε το περιβάλλον, θα δημιουργούσε προβλήματα στο περιβάλλον, όπως είπαν οι παράγοντες του χωριού, άποψη που έγινε χωρίς δεύτερη κουβέντα, δεκτή και απ’ την δημοτική αρχή.
Την πραγματική ευκαιρία… άρπαξε ο δήμαρχος Ν. Σκουφά κος Στάθης Γιαννούλης, που όταν οι πιλότοι εντόπισαν την έκταση στα Κολομόδια, την παραχώρησε χωρίς δεύτερη κουβέντα, βλέποντας πολύ μπροστά και αξιολογώντας τα οφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή του και φυσικά για το Δήμο του.
Δεν είναι στους στόχους μας, να αναγάγουμε σε κυρίαρχο τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε δυό γειτονικούς Δήμους, αλλά η χαμένη ευκαιρία για την Άρτα, αποτελεί μια (ακόμη) αφορμή να προβληματιστεί η δημοτική αρχή, για το αν σήμερα έχει την… πολυτέλεια να διώχνει ευκαιρίες σαν κι αυτή.
Δυστυχώς με την χαλαρή αντιμετώπιση των γεγονότων και των εξελίξεων, με την επιφανειακή ανάλυση που κάνουν σ’ όλα τα θέματα ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, τα γεγονότα θα τους προσπερνούν και στην Άρτα δε θα μένει να γίνει τίποτα.
Δεν είναι ίσης σημασίας και δεν αξιολογείται ως ίδιο το θέμα της λειτουργίας του ΤΕΙ ΜΟΝΟ στην Άρτα. Σαφώς μεγαλύτερης σημασίας, αλλά με την ίδια προσέγγιση από την δημοτική αρχή. Επιφανειακή ανάλυση του ίδιου του γεγονότος και σε λίγο καιρό, μια πόλη και μια περιοχή ολόκληρη θα αναπολεί την ύπαρξη του ιδρύματος στην Άρτα και θα αναθεματίζει όσους δεν είχαν την ευαισθησία, να ασχοληθούν ουσιαστικά με το θέμα τότε που έπρεπε.
Και τώρα με την Αερολέσχη. Όταν οι εκδηλώσεις, θα ακολουθούν η μια την άλλη, κόσμος θα πηγαίνει και θα έρχεται στα Κολομόδια, όλο και κάποιοι θα λένε, ότι μπορεί να ήταν καλύτερα, αν η πίστα της αερολέσχης βρισκόταν μόλις τρία χιλιόμετρα απ’ την πόλη της Άρτας.
Δεν είναι το άπαν, αυτή η ευκαιρία που χάθηκε. Είναι όμως η αφορμή, για να επισημάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν μπορεί την λειτουργία της δημοτικής αρχής, να την… προσπερνούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις… ".

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

μερικά από τα Πεδία Προσγείωσης ανά την Ελλάδα ....

ΠΕΔΙΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
κάντε κλικ επάνω στην εικόνα για μεγένθυση

Επίσημη αδειοδότηση του Δημοτικού Πεδίου Προσγείωσης Χορτερού (Δήμου Σιδηροκάστρου)



 ....  και με τη "βούλα" του Υπουργού Μεταφορών - Υποδομών & Δικτύων κου Ι. Ραγκούση το Δημοτικό Πεδίο Προσγείωσης Χορτερού στο Δήμο Σιδηροκάστρου νομού Σερρών σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1624 Β/18-7-2011.
       Ευχόμαστε ολόψυχα στους πιλότους-αεραθλητές πάντα καλές απο-προσγειώσεις και στο Δήμο Σιδηροκάστρου πάντα τέτοιες κινήσεις προς όφελος των κατοίκων και του τόπου τους !!!

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Αεραθλητικές εγκαταστάσεις ......

το ξαναλέμε για όσους δεν θέλουν να το καταλάβουν :

η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ όπως και κάθε άλλη αερολέσχη στη χώρα μας, είναι Πρωτοβάθμιο Αεραθλητικό Σωματείο - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικό ....... (σύμφωνα με το Καταστατικό που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Τρικάλων και το οποίο αποτελεί πιστό αντίγραφο του υποδείγματος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ).

...... δηλαδή ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (και όχι το μαγαζάκι του Ντούβλη και της παρέας του) η οποία σύμφωνα με το Νόμο υπάγεται μέσω της ΕΛΑΟ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού  !!!

       Ως εκ τούτου οποιαδήποτε δραστηριότητα της δεν αποτελεί ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία ....... όπως λοιπόν για την ποδοσφαιρική ομάδα χώρος άθλησης είναι το ποδοσφαιρικό γήπεδο, για την κολυμβητική ομάδα είναι το κολυμβητήριο και για την αερολέσχη το πεδίο προσγείωσης .....

       Πόσο πιό απλά λοιπόν να εξηγήσουμε ότι τα πεδία προσγείωσης αποτελούν αθλητικές εγκαταστάσεις των πάσης φύσεως αεραθλημάτων (ανεμοπορίας - αιωροπτερισμού - αλεξιπτωτισμού - αερομοντελισμού κλπ) χωρίς βεβαίως να αποκλείεται  η χρήση τους και απο άλλους Φορείς προς το κοινόν όφελος, όπως έκτακτες αεροδιακομιδές από το ΕΚΑΒ, χώρος ανεφοδιασμού εναέριων πυροσβεστικών μέσων της ΠΑ, χρήση από τις Κρατικές  & εθελοντικές ομάδες διάσωσης (ΕΜΑΚ, ΕΟΔ κλπ) - χρήση από μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη Ελλήνων & αλλοδαπών τουριστών .......

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ούτε να αγιάσω δεν μπορώ .....



δεν πέρασαν καν εικοσιτέσσερις ώρες από την απόφασή μου να μην ξαναγράψω για το Πεδίο Προσγείωσης και από το πρωί σήμερα δέχθηκα διαδοχικά τηλεφωνήματα από εύθικτους (δεν εμπεριέχει ειρωνεία ο χαρακτηρισμός) οικολόγους οι οποίοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι "δεν ασχολείται η οικολογία" με 2 - 3 χιλιάδες ρίζες ακακίας καθόσον άλλο το αυτοφυές και άλλο το καλλιεργήσιμο ........
       Εγώ πάλι λέω ότι ανεξάρτητα εαν οι ακακίες ήταν αυτοφυείς ή φυτεύθηκαν στα πλαίσια επιδοτήσεων, δεν παύουν να αποτελούν δέντρα για τα οποία δεν επιδείχθηκε η ίδια ευαισθησία όταν εγκαταλήφθηκαν απότιστα & ξεράθηκαν - εκτός εαν όντως το μέρος δεν βοηθούσε την ανάπτυξή τους, οπότε ο χαρακτηρσιμός της περιοχής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΤ ως "χαμηλής παραγωγικότητας" είναι αληθής και πιθανόν να έπρεπε να τροποποιηθεί σε "μηδενικής παραγωγικότητας" !!!
       Την καλύτερη πάντως προσέγγιση επί του θέματος κοπής δέντρων στα πλαίσια διαμόρφωσης του Πεδίου Προσγείωσης στη συγκεκριμένη περιοχή, έκανε σε τηλεφωνική επικοινωνία μας νωρίτερα σήμερα, Τμηματάρχης του Υπ. Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ο οποίος μας είπε χαρακτηριστικά : " είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη η ζημία που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη παρέμβαση στην περιοχή με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των ετήσιων βροχοπτώσεων, παρά η κοπή των συγκεκριμένων δέντρων (γνώριζε μάλιστα πιθανόν από μελέτες, ότι πρόκειται στην πλειοψηφία για λυγαριές & ελάχιστα ξεροπλατάνια )"

Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων Δήμου Πύλης ....

η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ τη χαιρετίζει, καθόσον έλειπε ένας τόσο αναγκαίος φορέας και ελπίζουμε σε κινήσεις-αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση από τον κο Αντιδήμαρχο που από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ήταν ο εμπνευστής και ένθερμος υποστηρικτής της, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του .....


μερική αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η ΕΡΕΥΝΑ" αρ. φύλλου 1263/21-7-2011

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Δήλωση ......


φίλες και φίλοι της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ, σήμερα 20 Ιουλίου 2011, ημέρα της ονομαστικής μου εορτής,
ΔΗΛΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
 
ότι δεν πρόκειται να αρθρογραφήσω ξανά για το θέμα του Πεδίου Προσγείωσης μέχρι αυτό να κατασκευαστεί (εάν ποτέ κατασκευαστεί ), από όποιον & αν κατασκευαστεί & από όποιο Φορέα διαχείρησης ……
 
α και να μην ξεχάσω, "παπαγαλάκια" διαδίδουν ότι όταν & εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του, θα υποβληθεί ένσταση από "οικολόγους" με αφορμή την αναγκαία κοπή κάποιων δέντρων που εμποδίζουν - κάποια άλλα δέντρα της περιοχής δεν τους ευαισθητοποιήσαν μέχρι σήμερα πάντως, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά την "extra οικολογική συνείδηση τους" εν αντιθέσει με όλους εμάς τους υπόλοιπους που βαλθήκαμε να καταστρέψουμε το περιβάλλον στο οποίο γεννηθήκαμε & μεγαλώσαμε ….. και σε άλλα με υγεία
 
Ηλίας Ντούβλης

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Αλαλούμ στο ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ !!!


ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στο Δήμο Πύλης και το διαπιστώνουμε μήνες τώρα με αφορμή το θέμα του Πεδίου Προσγείωσης.
       Ο Δήμαρχος λέει ναι στη δημιουργία του Πεδίου στις 15-3-2011, ο Αντιδήμαρχος Έργων αντιδρά στις 30-5-2011 για να συμφωνήσει αργότερα και ενώ συγκαλεί σύσκεψη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την 29-6-2011 στην οποία συζητείται το θέμα (6ο στη σειρά), επαναλαμβάνει τη συζήτηση του ιδίου θέματος (μαζί με αυτό της χρήσης γης γενικά των αδιάθετων χώρων του Δήμου) σε νέα ευρεία σύσκεψη της ίδιας Επιτροπής την 8-7-2011 στην οποία πλέον αντιδρά επίσημα ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού.
       Ο ίδιος (Αντιδήμαρχος Τουρισμού) μας κατηγορεί ταυτόχρονα ότι προσπαθήσαμε να παραπλανήσουμε το Σώμα αποκρύπτοντας (λέει) μια σειρά από πάγιες απαιτήσεις υποδομών για να λειτουργήσει ένα τέτοιο αεροδρόμιο όπως, πυροσβεστικά οχήματα (πληθυντικός), ασθενοφόρο, πύργος ελέγχου,  διοικητήριο, αίθουσες διδασκαλίας (;) κλπ, αναφερόμενος ατυχώς σε αεροδρόμια Α' Κατηγορίας και όχι Β' Κατηγορίας που είναι τα Πεδία Προσγείωσης, παρά την ενδελεχή ενημέρωση που έγινε στους συνέδρους από τον Πρόεδρο της Αερολέσχης κο Η. Ντούβλη.
       Στην ίδια σύσκεψη αποφασίζεται (αν και δεν έχει αναρτηθεί εως σήμερα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ) να γνωμοδοτήσουν για την παραχώρηση χρήσης γης στην ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ τα Τοπικά Συμβούλια ΦΗΚΗΣ-ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ-ΛΥΓΑΡΙΑΣ (μιας και η συζητούμενη έκταση ανήκει και στις τρείς κοινότητες) και αναμένουν κατά δήλωση των Προέδρων αυτών (κων Λιούτα-Τσιανάκα-Τζιορτζιώτη) εως σήμερα (11 ημέρες μετά) το σχετικό έγγραφο βάσει του οποίου θα συγκληθούν οι προβλεπόμενες συνεδριάσεις.
       Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα (19/7) ο κος Ντούβλης με τον κο Αντιδήμαρχο Έργων, κατέστει σαφές από την πλευρά του Αντιδημάρχου ότι δεν προτίθεται να στείλει κανένα έγγραφο στους τρείς Προέδρους και ότι περιμένει τις γνωμοδοτήσεις τους όταν και εφόσον του αποστείλλουν αυτές, προκειμένου να τις θέσει υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πύλης πλέον, καθόσον "μάλλον δεν κατάλαβαν καλά" ότι θα συνεδριάσουν αυτεπάγγελτα, "προσφέρθηκε" μάλιστα να τους τηλεφωνήσει.
       Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή 22/7 χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνεται στα προς συζήτηση θέματα αυτό του Πεδίου Προσγείωσης (ελλείψει των γνωμοδοτήσεων).
       Κατόπιν των ανωτέρω η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ προτίθεται να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από το Δήμο Πύλης σχετικά με τους προβλεπόμενους χρόνους ενεργειών και διαδικασιών που αφορούν το χειρισμό του θέματός μας.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ενημερωτικής επιστολής συνέχεια .....



διαβάστε άρθρο της έγκριτης εφημερίδας των Τρικάλων η "Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" με αφορμή την επιστολή μας της 17-7-2011 με πολλούς αποδέκτες.

κάντε κλικ εδώ : http://www.e-enimerosi.gr/files/pdf/18-7-2011_p7.pdf

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ενημερωτική επιστολή προς Αντιπεριφερειάρχη κο Χρ. Μιχαλάκη

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ - PILI'S AEROCLUB
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ  :                                                                                    Πύλη, 17 Ιουλ 2011
                 Ως πίνακα αποδεκτών
ΚΟΙΝ   :

ΘΕΜΑ :   Πεδίο Προσγείωσης

Αξιότιμε κε Αντιπεριφερειάρχη
            Αφορμή για την εκ νέου προσπάθεια της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ για επικοινωνία μαζί σας, έδωσε δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας "ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ" (σας το αποστέλλουμε συνημμένο στο παρόν email) σύμφωνα με το οποίο η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (με έδρα την Άρτα) προχωρά στην κατασκευή Πεδίου Προσγείωσης (αεροδρόμιο Β' κατηγορίας) στην περιοχή Κολομοδίου του δήμου Νικ. Σκουφά Άρτας.

            Το αξιοσημείωτο είναι ότι η όλη προσπάθεια της εν λόγω Αερολέσχης στηρίζεται υλικά και οικονομικά τόσο από τον Δήμο Άρτας όσο και από την Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κου Παντ. Κολόκα και του Δημάρχου Άρτας κου Ι. Παπαλέξη.

            Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ, σε συνέχεια αλληλογραφίας που αναπτύχθηκε από 14-3-2011 με το Δήμο Πύλης, απέστειλε την 8-6-2011 επιστολή με αποδέκτη και εσάς (σας την αποστέλλουμε επίσης συνημμένη στο παρόν email), με την οποία σας έκανε γνωστή την πρόθεση μας για τη δημιουργία ενός Πεδίου Προσγείωσης στην ευρύτερη περιοχή της Πύλης σε συνεργασία με το Δήμο Πύλης και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων περιμένοντας μέχρι σήμερα (ανεπιτυχώς) να τοποθετηθείτε επ' αυτού, όπως άλλωστε και οι λοιποί αποδέκτες αυτής, πλην του Δήμου Πύλης που δια του Δημάρχου κου Κων. Κουφογάζου, ανταποκρίθηκε άμεσα για μια ακόμη φορά και ανέθεσε στον Αντιδήμαρχο Έργων κο Νικ. Τόλια και στην Τεχνική Υπηρεσία την επίσπευση των διαδικασιών και κυρίως την ανεύρεση κατάλληλης Δημοτικής πεδινής τοποθεσίας.

            Στην εν λόγω επιστολή έγινε περιγραφή ενός τέτοιου αεροδρομίου χρήσεως από μικρά μονοκινητήρια-δικινητήρια αεροσκάφη και λοιπές αεραθλητικές μηχανές πτήσεων (υπερελαφρά-ανεμόπτερα-αιωρόπτερα-parapente και αερομοντελιστές), επιχειρήθηκε δε και μια καταγραφή των ωφελειών σε άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας.

            Είπαμε επίσης ότι :
            α.         Καθοριστικός παράγοντας υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι το χαμηλό κόστος διαμόρφωσης-κατασκευής, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί κατά τη γνώμη μας με τη χρήση των Τεχνικών Υπηρεσιών και των υπαρχόντων χωματουργικών μηχανημάτων του Δήμου & της Περιφέρειας.

            β.         Το αεροδρόμιο θα είναι το πρώτο στο ν. Τρικάλων εν αντιθέσει με όμορους Νομούς που διαθέτουν όλοι τους τουλάχιστον ένα (!!!).
            Βρισκόμαστε πλέον (αν και με σημαντική χρονική καθυστέρηση τεσσάρων (4) μηνών) ένα βήμα πριν την απόφαση της κατασκευής του "Πεδίου Προσγείωσης" από το Δήμο Πύλης ("ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ") ή από την ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ ("ΠΕΔΙΟ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ") μετά τη σχετική παραχώρηση χρήσης γης.

            Όποια και αν είναι η απόφαση σχετικά με τον φορέα υλοποίησης-διαχείρισης του αεροδρομίου, η έμπρακτη υλική και οικονομική αρωγή της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου, σε συνδυασμό δε με χορηγίες-δωρεές ιδιωτών που αγαπούν αυτό τον τόπο (ασχέτως καταγωγής) θα μειώσουν δραστικά το κόστος και το χρόνο κατασκευής του.

            Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη σας για τον αεροπορικό κόσμο, παρακαλούμε για μια δεύτερη ανάγνωση της από 8-6-11 ενημερωτικής επιστολής μας και αναμένουμε την έμπρακτη και άμεση απόκρισή σας στο εν λόγω ζήτημα.


Για την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

                  Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας

                Ηλίας Ντούβλης                                           Πέτρος Τεντολούρης
        Αξκός ε.α. Πολ. Αεροπορίας



ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Για ενέργεια
κ. Χρήστο Μιχαλάκη, Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Β.Τσιτσάνη 31, 42100 Τρίκαλα

Για πληροφορία
κ. Κων/νο Αγοραστό, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Σωκράτους 111, 41336 Λάρισα
κ. Κων. Κουφογάζο, Δήμαρχο Πύλης, Ηρώων 1940, 42032 Πύλη
κ. Απόστολο Παντέρα, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης, 42032 Πύλη
κ. Κωνσταντίνο Μαράβα, επικεφαλής παράταξης "Πρώτα ο Άνθρωπος", 42100 Ελευθεροχώρι
κ. Δημήτριο Αρμάγο του Κωνσταντίνου, Αγίας Λαύρας 4, 42100 Τρίκαλα
κ. Κων/νο Βοϊτσίδη, Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Πύλης, Τρικάλων-Άρτας 56, 42032 Πύλη
κ. Η. Φιλοκώστα, Πρόεδρο Συλλόγου Επιχειρηματιών Ορεινού Όγκου "Ξένιος Ζευς", 42032 Περτούλι

Όταν η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Άρτας συντάχθηκε με τους στόχους της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ...

Έγινε η πρώτη εκδήλωση της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδας
  
aerolesxh dytikhs elladas ekdhlosh 2011 7os oloi
Ένα «όνειρο ζωής» απέκτησε επιτέλους σάρκα και οστά
Την πρώτη της εκδήλωση πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 στις Εργατικές Κατοικίες Άρτας (1ο χλμ Άρτας-Ιωαννίνων) η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας με σκοπό τη συγκέντρωση χορηγιών – πόρων οι όποιοι θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αεροδρομίου της. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες, η Αερολέσχη, ένα «όνειρο ζωής» απέκτησε επιτέλους σάρκα και οστά. Η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος ιδρύθηκε από 4 εν ενεργεία πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας -όλοι με καταγωγή από την Ήπειρο- στην περιοχή Κολομόδια του Δήμου Ν. Σκουφά και συγκεκριμένα από τους: Κώστα Δημήτριο, Γρηγορίου Νικόλαο, Οικονόμου Ιωάννη και Μαγγίνα Ναπολέων με σκοπό να καλλιεργήσουν την αεροπορική ιδέα, να παράξουν κοινωνικό έργο και να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην περιοχή. Στα πλαίσια της συγκέντρωσης πόρων – χορηγιών για μια σειρά από έργα στο χώρο της Αερολέσχης όπως περίφραξη και δημιουργία πύργου ελέγχου ώστε να πραγματοποιούνται οι πτήσεις, την Κυριακή 3/7/2011 πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στις Εργατικές Κατοικίες.
(7/7/2011)
aerolesxh dytikhs elladas ekdhlosh 2011 7os kosmos

Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή την παρουσίαση video με προβολή αεροπορικών επιδείξεων, περίπτερο με αεροπορικά είδη και δημοτική μουσική από ορχήστρα με τους: Γιάννη Καψάλη, Ξένια Βέρα, Μάκη Τσίκο, Σταύρο Καψάλη.
Για το αεροδρόμιο της Αερολέσχης παραχωρήθηκε έκταση περίπου 50 στρ. από το Δήμο Νικολάου Σκουφά η οποία βρίσκεται στα Κολομόδια Άρτας.

aerolesxh dytikhs elladas ekdhlosh 2011 7os anamnhstika

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΚΟΠΩΝ
Η λειτουργία της Αερολέσχης θα εξυπηρετεί κοινωνικούς, αεραθλητικούς και τουριστικούς σκοπούς όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε στο χώρο της εκδήλωσης.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
Πιο αναλυτικά, με τη λειτουργία της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος (Α.Δ.Ε.) όπως ορίζεται και στο καταστατικό της, θα εκτελούνται πτήσεις αεροσκαφών με στόχο την επιτήρηση περιοχών της Περιφέρειας προς αποφυγή εξάπλωσης εστιών πυρκαγιάς βοηθώντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και την γενικότερη έρευνα της περιοχής κατόπιν αιτήματος από τις Αστυνομικές αρχές.
ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΩΝ
Όπως ορίζεται και στο καταστατικό της Α.Δ.Ε. στόχος είναι η δημιουργία Σχολής Εκπαίδευσης Χειριστών Υπερελαφρών Αεροσκαφών. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να εκτελούν πτήσεις με χειριστές της Αερολέσχης δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να γνωρίσουν την περιοχή μας από τον αέρα. Προς σκέψη είναι επίσης η δημιουργία σεμιναρίων «Ασφάλειας Πτήσεων» κάτι που θα κάνει γνωστό το αντικείμενο σε όλο τον αεροπορικό κόσμο και θα αναπτύσσει κατά καιρούς την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
Εκτιμάται ότι η αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή θα δώσει επιτέλους ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη τόσο σε συνεργασίες με άλλες αερολέσχες της χώρας όσο και σε επαφές με χειριστές από την Ιταλία. (Ενημερωτικά η Ιταλία αριθμεί 1000 αεραθλητικά πεδία και αρκετοί χειριστές έχουν εκφράσει την επιθυμία για επίσκεψη στη χώρα μας. Η περιοχή μας θα αποτελούσε μια πολύ καλή επιλογή για αυτούς με την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζε τις κατάλληλες ευκολίες).

Στήριξη από τους φορείς
Τόσο ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας όσο και ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μαζί με άλλους φορείς, εξέφρασαν τη στήριξη τους στις προσπάθειες της Αερολέσχης για την ευόδωση των στόχων της, που δεν είναι τίποτα άλλο από το να βάλει ένα «λιθαράκι» στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μας.
-Ο κ. Παντελής Κολόκας ανέφερε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου ανταποκρίθηκε κατευθείαν στο κάλεσμα των νέων παιδιών, των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην προσπάθεια που κάνουν προκειμένου να αναπτύξουν αυτή την όμορφη δραστηριότητα και τόσο χρήσιμη και για τον τόπο και για τους νέους ανθρώπους αλλά γενικά για την κοινωνία και σε επίπεδο εκπαίδευσης και σε επίπεδο πρόληψης με πάρα πολλές διαστάσεις που περιλαμβάνει αυτό. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο προκειμένου να βοηθήσουμε την προσπάθεια είτε υλικοτεχνικά αν υπάρχει η δυνατότητα μέσω ημών ή απευθείας από μας οικονομικά. Και ο Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Ψαθάς έχει αμέριστο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και με κάθε τρόπο προσπαθούμε όλοι μαζί να συνδράμουμε ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη δραστηριότητα για τον τόπο».
-Ο κ. Γιάννης Παπαλέξης είπε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια πραγματικά. Αν καταφέρει αυτή η προσπάθεια και φτάσει στο τέλος θα είναι κάτι καλό για την περιοχή μας. Αερολέσχες έχουν αρκετές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι συγκεκριμένοι είναι παιδιά από την περιοχή μας που είναι πιλότοι στην Πολεμική Αεροπορία, έχουν πάθος με το αεροπλάνο και δημιουργούν μια μικρή πίστα, ένα αεροδρόμιο όπου θα μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται μονοθέσια / διθέσια αεροπλάνα. Αυτό θα βοηθήσει την περιοχή μας γιατί είναι ένα άθλημα που μπαίνει στη ζωή του τόπου μας και θα δώσει τη δυνατότητα σε αρκετούς ανθρώπους που θέλουν να την επισκεφθούν με τα αεροπλάνα τους να το κάνουν. Και δεν συζητάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ιταλία και παραπέρα γιατί όσοι ασχολούνται έχουν και διασυνδέσεις μεταξύ τους έτσι ώστε αυτό το άθλημα να μπει στη ζωή μας και να αγαπηθεί από τη νεολαία και από τον κόσμο της περιοχής. Θεωρώ ότι θα πετύχει η προσπάθεια που ξεκίνησε. Ότι θέλουν απ’ το Δήμο Αρταίων θα το έχουν».

Τον Αύγουστο οι πρώτες πτήσεις
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδας κ. Δημήτριος Κώστας, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις στα Κολομόδια για ν’ αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες πτήσεις. Ο κ. Κώστας ευχαρίστησε το Δήμο Ν. Σκουφά για την παραχώρηση της έκτασης για τη διαμόρφωση του αεροδρομίου καθώς και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη βοήθειά της στην όλη προσπάθεια.

Αεροδρόμιο στα Κολομόδια
aerolesxh dytikhs elladas ekdhlosh 2011 7os kostas dhmhtrhsΟ κ. Δημήτριος Κώστας σε δηλώσεις του ανέφερε: «Στα Κολομόδια Άρτας είναι το αεροδρόμιο όπου έχουμε ξεκινήσει εργασίες διαμόρφωσης. Εκεί θα γίνονται οι πτήσεις και από κει θα γίνονται οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις των αεροσκαφών. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Δήμο Νικολάου Σκουφά για την παραχώρηση της έκτασης. Η Περιφέρεια Ηπείρου μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό το έργο που ξεκινήσαμε. Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες δυσκολίες διότι ο κόσμος μας δέχτηκε, μας αγάπησε και είμαστε έτοιμοι με άδεια απ’ το Υπουργείο Μεταφορών για να προχωρήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πτήσεις με πολίτες και να αναπτύξουμε τον τουρισμό στην περιοχή της Άρτας πραγματοποιώντας πτήσεις εδώ και σε ευρύτερες περιοχές. Είμαστε εκπαιδευτές της Αερολέσχης. Μπορούμε να εκπαιδεύουμε πολίτες και ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε και βόλτες, «πτήσεις εθισμού», με πολίτες από 18-65 ετών. Για να προχωρήσουμε σε αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης και για να πάρει κάποιος πτυχίο για υπερελαφρά αεροσκάφη θα πρέπει ο υποψήφιος μαθητής να είναι άρτιος υγειονομικά και να πληροί τις προδιαγραφές.
Το σπορ είναι πολύ φθηνό. Στοιχίζει 100-120 ευρώ η ώρα πτήσης. Πληρώνονται μόνο τα καύσιμα. Είμαστε αεραθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού οργανισμού και αυτό το κάνουμε επειδή είναι χόμπι και επειδή μας αρέσει να πετάμε και θέλαμε να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας σε πολίτες. Είναι κάτι που αγαπάμε και πιστεύω ότι θα το αγαπήσουν και αυτοί που θα συμμετέχουν και θα πετάξουν μαζί μας. Πιστεύουμε ότι από τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις. Υπάρχει ένα αεροσκάφος με το οποίο θα πραγματοποιούμε πτήσεις και το οποίο υπάρχει στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από Λευκάδα, από Αγρίνιο, από Γιάννενα και πιστεύω ότι το ενδιαφέρον υπάρχει γιατί δεν είμαστε ερασιτέχνες.
Είμαστε επαγγελματίες και θεωρώ ότι η ασφάλεια που παρέχουμε στους πολίτες είναι κάτι σημαντικό και θα τους προσελκύσει να έρθουν να πετάξουν μαζί μας. Η εκπαίδευση γίνεται σε 20 ώρες πτήσης συγκυβέρνησης μαζί με τον εκπαιδευτή και 5 ώρες πτήση Solo. Μετά από αυτό θα πετάξει μία πτήση αξιολόγησης και θα μπορεί να πετάει μόνος του το αεροσκάφος, να νοικιάζει το αεροσκάφος της δικιάς μας Αερολέσχης και να πηγαίνει βόλτες με φίλους του ή με όποιον ενδιαφέρεται να βάλει στο αεροσκάφος».
Απ’ ότι είπε ο κ. Κώστας, Αερολέσχες αυτού του είδους υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Αθήνα. «Στη Δυτική Ελλάδα είμαστε η μοναδική (Αερολέσχη) και η μοναδική στην Ελλάδα η οποία αποτελείται από 4 εν ενεργεία πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας» ανέφερε.

Η Αερολέσχη διαθέτει ένα αεροσκάφος και θα προχωρήσει στην αγορά δεύτερου αεροσκάφους (υδροπλάνο) το οποίο μπορεί να απογειώνεται από τα Κολομόδια και να προσγειώνεται σε θάλασσα με float. «Δηλαδή θα μπορεί να πηγαίνει κάποιος μία βόλτα στη Λευκάδα ή στην Κεφαλονιά και να πιάνει σε ένα λιμάνι» ανέφερε για παράδειγμα ο υπεύθυνος.

Ο κ. Κώστας τόνισε ότι είναι μία προσπάθεια η οποία θα βοηθήσει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. «Ήδη μας έχουν προσεγγίσει οι Ιταλοί. Έχουν χίλια τέτοια πεδία μικρά αεροδρόμια στην Ιταλία. Με αεροσκάφη είμαστε πολύ κοντά στη Δυτική Ελλάδα. Θα αναπτυχθεί ο τουρισμός και οι Ιταλοί θα έρχονται στην Άρτα για να τη γνωρίσουν, να κάνουν διακοπές και να πραγματοποιούν πτήσεις που θέλουν στο εξωτερικό με τα δικά τους τα αεροπλάνα».
Οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο. Στην εκδήλωση η οποία σχεδιάζεται να γίνει στα Κολομόδια θα συμμετέχουν 5 αεροσκάφη και θα υπάρχει συνεργασία με ακροβατικό σμήνος από την Red Bull.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Επίσκεψη εργασίας στην ΥΠΑ

πραγματοποίησε χθες (13-6-11) η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ με σκοπό τη συζήτηση - λήψη οδηγιών στο θέμα του Πεδίου Προσγείωσης.
       Ειδικότερα συζητήθηκαν τα εξής θέματα :
       -   ορθός προσανατολισμός του διαδρόμου προσγείωσης (εκτιμάται ότι η διόπτευσή του θα είναι 03-21 ή 04-22).
       -   φυσικά εμπόδια & αποφυγή - εξάλειψη αυτών κατά το σχεδιασμό - κατασκευή του αεροδρομίου (φυσικά εμπόδια θεωρούνται το ανάγλυφο του εδάφους (λόφοι-βουνά), η βλάστηση (κοντά & ψιλά δέντρα) και οι οικοδομικές κατασκευές (κτίρια-κεραίες κλπ.).
       -   οι απαιτήσεις πυρασφάλειας του αεροδρομίου (λόγω χαμηλής κατηγορίας του αεροδρομίου (Β'), απαιτούνται μια σειρά φορητών πυροσβεστήρων (κόνεως & CO2) ενώ προαιρετικά μπορεί να διαθέτει μικρό σύστημα πυροσβεστικού αφρού).
       -   περιβαντολογικοί όροι (η ΥΠΑ τελεί σε αναμονή διευκρινιστικής απάντησης του ΥΠΕΚΑ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, αυτής της κατηγορίας (Β') αεροδρόμια θα απαλλαγούν της υποχρέωσης σύνταξης περιβαντολογικής μελέτης με το σκετπικό ότι δεν χρησιμοποιούνται από μεγάλα αεροσκάφη εμπορικών πτήσεων & ως εκ τούτου δεν διαταράσσουν το περιβάλλον).
       Επιπλέον, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον Δήμου του ν. Τρικάλων να κατασκευάσει ανάλογο αεροδρόμιο σε συνέχεια παλαιότερων άκαρπων προσπαθειών του.
      

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πεδίο Προσγείωσης ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ ;


..... γιατί όχι ;
       Οι μέχρι τώρα ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Πεδίο Προσγείωσης θα δημιουργηθεί - κατασκευασθεί από την ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ, ύστερα βέβαια από τη σχετική παραχώρηση "χρήσης γης" στην προτεινόμενη περιοχή μιας και τα Τοπικά Συμβούλια των συναρμόδιων Κοινοτήτων θέτουν (άτυπα προς το παρόν) θέμα μή οικονομικής εμπλοκής του Δήμου Πύλης στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
       Το αεραθλητικό σωματείο μας βέβαια, βλέπει θετικά και αυτή την πιθανή εξέλιξη αφού όπως είχαμε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες, δεχθήκαμε την προσφορά-δωρεά γνωστού Τρικαλινού επιχειρηματία-κατασκευαστή, σύμφωνα με την οποία προτίθεται να μας διαμορφώσει ΔΩΡΕΑΝ το Πεδίο Προσγείωσης μέχρι και το αδρανές υλικό 3Α, ευελπιστούμε δε ότι το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν και άλλοι !!!
       Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ δεσμεύεται να δημοσιεύσει πίνακα αναλυτικού κόστους  μετά την ολοκλήρωση του έργου (ανεξάρτητα της δωρεάς) και σας προϊδεάζουμε ότι θα διαψευθούν πολλοί, ιδίως αυτοί που εδώ και καιρό διαδίδουν δεξιά & αριστερά ότι το εγχείρημα έχει προκοστολογηθεί στο αστρονομικό (για εμάς) ποσό των 100000 € με σκοπό τη διαμόρφωση αρνητικής γνώμης στις τοπικές κοινωνίες.
       Σε αναμονή λοιπόν της γνωμοδότησης των Τοπικών Συμβουλίων Φήκης - Παραποτάμου - Λυγαριάς σχετικά με την παραχώρησης της "χρήσης γής" (και όχι την παραχώρηση γης όπως επίσης επιμένουν ορισμένοι να διαδίδουν σκοπίμως) ......

Διαβούλευση για το πεδίο προσγείωσης και τις χρήσεις γης ....


μετά από παράκληση πολλών φίλων μας οι οποίοι δεν κατάφεραν να διαβάσουν μέσω της φωτοσελίδας το σχετικό άρθρο της έγκριτης εφημερίδας "Η ΕΡΕΥΝΑ" , το αναδημοσιεύουμε :

στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πύλης
Συζήτηση επί αιτήματος της Αερολέσχης και γενικότερα για τις χρήσεις γης αδιάθετων κοινοχρήστων χώρων έγινε προχθές το βράδυ, στο δημοτικό κατάστημα της Λυγαριάς στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πύλης.
Του Λάζαρου Μάμαλη
Ως γνωστόν, η Αερολέσχη Πύλης κατέθεσε αίτημα για την παραχώρηση της χρήσης γης δημοτικής έκτασης προκειμένου να δημιουργηθεί πεδίο προσγείωσης εντός των ορίων του Δήμου. Ο πρόεδρος της Αερολέσχης κ. Ηλίας Ντούβλης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, όπου είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στα μέλη της, αλλά και στα παρόντα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων των πρώην Δήμων Γόμφων και Πιαλείων που αφορά η συγκεκριμένη συζήτηση, τα ακριβή δεδομένα της πρότασής τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν κατά το παρελθόν στην ΕΡΕΥΝΑ.
Στην προχθεσινή διαδικασία συγκεκριμενοποιήθηκε ο χώρος που προτείνεται από την Αερολέσχη να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Πρόκειται για το χώρο από το σκοπευτήριο Φήκης και προς τα ανατολικά σε εκτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων Φήκης, Παραποτάμου (συνοικισμός Λιλή) και Λυγαριάς. Όπως εξήγησε ο κ. Ντούβλης, η αναγκαία έκταση κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 στρεμμάτων η οποία δεν θα παραχωρηθεί ως προς την κυριότητά της στην Αερολέσχη, αλλά ως προς τη χρήση της. Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην δωρεά ιδιώτη εργολάβου ο οποίος προσφέρθηκε να αναλάβει τα χωματουργικά του πεδίου προσγείωσης μέχρι και το στάδιο 3Α.
Ο αντιδήμαρχος Έργων και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Νίκος Τόλιας αναφέρθηκε στο αίτημα της Αερολέσχης. Εκτός του συγκεκριμένου αιτήματος, ζήτησε από τα Τοπικά Συμβούλια, να εξετάσουν αν υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις, εντός των ορίων των Τοπικών Κοινοτήτων τους για να αξιοποιηθούν για οποιαδήποτε χρήση, όπως δενδροκομία.
Οι παρόντες εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, αλλά και οι τοπικοί σύμβουλοι έθεσαν διάφορα ζητήματα στον κ. Ντούβλη, σε σχέση με το κόστος, αλλά και τις προδιαγραφές ασφάλειας, επί των οποίων απάντησε ο ίδιος, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για αεροδρόμιο πρώτης κατηγορίας, αλλά για πεδίο προσγείωσης για το οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τον Δήμο ως προς τη συντήρηση κλπ.
Εν τέλει, κατόπιν της συγκεκριμένης διαβούλευσης, θα κληθούν να τοποθετηθούν τα Τοπικά Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής τόσο επί του αιτήματος της Αερολέσχης, όσο και επί του γενικότερου ζητήματος των δημοτικών εκτάσεων και της πιθανής αξιοποίησής τους. "

αναδημοσίευση από την εφημερίδα Η ΕΡΕΥΝΑ 10 Ιουλίου 2011, αρ. φύλλου 15841, σελίδα 8

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΠΔ 158/13-6-2002 τ. Α' όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 348/2003


 Προεδρικό Διάταγμα 158/2002
" Ίδρυση, κατασκευή, εξοπλισμός, οργάνωση, διοίκηση, λειτουργία και εκμετάλλευση πολιτικών αερολιμένων από φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης "
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Του Ν. 1815/1988 «Περί Κύρωσης του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου» (Α 250), και ειδικότερα των άρθρων 9 και 10 αυτού, όπως το τελευταίο τροποποιήθηκε με την παρ. 13 .........................

Οδηγίες προς σχεδιαστές - κατασκευαστές αεροδρομίων ....

έχουμε και λέμε :
       α.       το Α είναι σαφώς διαφορετικό από το Β. (τι σας είπα τώρα ε .... )
       β.       το αεροδρόμιο κατηγορίας "Α" είναι σαφώς διαφορετικό από το αεροδρόμιο κατηγορίας "Β".
       γ.       τα αεροδρόμια "Α" κατηγορίας δέχονται πτήσεις μεγάλων αεροσκαφών και σαφώς έχουν διαφορετικές προδιαγραφές κατασκευής - εγκαταστάεσων - εξοπλισμού - λειτουργίας από αυτά της "Β" κατηγορίας (γνωστά ως Πεδία Προσγείωσης ή Airfield διεθνώς).
       δ.       Τώρα, πως ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα παραπάνω παρά την εκτενή ενημέρωση που τους έχει γίνει, ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω ... ίσως και να μην χρειάζεται τελικά !!!

όσοι πρέπει να καταλάβουν ... διαβάζοντάς το θα καταλάβουν .....

Χρήσιμες αναγωγές προς αεροναυτιλομένους .....

έχουμε και λέμε :  1 Ναυτικό Μίλι (ΝΜ) ισούται με 1852 μέτρα (m)  .....

άρα 8 ΝΜ = 14816 m ή 14,8 Km και όχι 10 με 12 Km !!!

όσοι πρέπει να καταλάβουν ... διαβάζοντάς το θα καταλάβουν .....

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

μετωρολογικού σταθμού Φήκης συνέχεια ....



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ε.Π.Ε

       Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εταιρεία "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ε.Π.Ε." και ιδιαίτερα τον κο Κοσμά Βογιατζόγλου για την έμπρακτη βοήθεια στη συντήρηση του Σταθμού.
       Η εν λόγω εταιρεία εγκατέστησε τον συγκεκριμένο σταθμό (και άλλους 40) το έτος 1999, προσφέρθηκε δε να μας παραδώσει επεξεργασμένα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί έως την ημέρα που λειτουργούσε ο καταγραφέας στοιχείων (data logger).
       Μας δόθηκαν τεχνικές οδηγίες επιτόπιας συντήρησης των περισσοτέρων τμημάτων του σταθμού ενώ οι αισθητήρες (sensor's) θα μεταφερθούν στην έδρα της εταιρείας στην Αθήνα για εξειδικευμένες εργασίες στο Τεχνιικό της Τμήμα.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

μετωρολογικού σταθμού Φήκης συνέχεια .....



       μια .... ή μάλλον δυό εικόνες χίλες λέξεις !!!

       Η Ομάδα Εθελοντισμού Πολιτών Φήκης "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ", ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ για τον εξωραϊσμό του χώρου που φιλοξενεί τον Μετεωρολογικό Σταθμό, έπραξε τούτο, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
       Τους ευχαριστούμε και υποσχόμαστε ότι σύντομα ο μετεωσταθμός, μετά την απαραίτητη συντήρηση με έξοδα της Αερολέσχης, θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία !!!


Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Επίσκεψη της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

       πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στη ΔΝΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ/ ΤΜ. ΑΓΡΟΤΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ με σκοπό την παραλαβή των καταγεγραμένων μετεωρολογικών στοιχείων του μετεωσταθμού Φήκης.

       Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο σταθμός εγκαταστάθηκε το 1999 με αποκλειστική πρωτοβουλία-χρηματοδότηση του εν λόγω Υπουργείου σε έκταση που παραχωρήθηκε από τον πρώην Δήμο Πιαλείων.
       Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από 1-1-2000 έως και 30-9-2006 οπότε ο σταθμός έπαψε να εκπέμπει, ελείψει κονδυλίων συντήρησης-υποστήριξής του από το Υπουργείο.

πάρτε μία ιδέα των στοιχείων που διαθέτουμε ...

Πίνακας μέσου όρου πνεόντων ανέμων κατά μήνα / έτος


Υπερπροσφορά γνωστού Τρικαλινού επιχειρηματία για το Πεδίο Προσγείωσης !!!


 

δεν ξέρουμε τι απόφαση θα παρθεί στην ευρεία σύσκεψη του ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ της 8-7-2011 , όμως η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ δέχθηκε απρόσμενα πριν λίγο την προσφορά μεγαλοεπιχειρηματία του ν. Τρικάλων που δραστηριοποιείται σε έργα οδοποιΐας ..... να μας κατασκευάσει-παραδώσει ΔΩΡΕΑΝ (επαναλαμβάνουμε) ΔΩΡΕΑΝ το Πεδίο Προσγείωσης στρωμένο μέχρι και το αδρανές 3Α (δηλ. πριν την ασφαλτόστρωση) !!!

Κάποιους λοιπόν έχουν πείσει τα σχέδιά μας ........

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Εγγραφή νέου μέλους ...

37ο μέλος της Αερολέσχης Πύλης ο μαθητής Ιωάννης Μπούμπαλος από την Πύλη Τρικάλων !!!

τον καλωσορίζουμε στην παρέα μας και ευχόμαστε να τον ακολουθήσουν και άλλοι νέοι (αγόρια & κορίτσια) στον συναρπαστικό κόσμο της αεροπορίας !!!

900 σαρίσαμε σε χρόνο μηδέν !!!


.... σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε !!!

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ανάπτυξη αεροτουρισμού & αεραθλημάτων τώρα στο ν. Τρικάλων

       Στην επιστολή-άρθρο μας της 26-6-2011 με τίτλο "Αερολιμένας στον ν. Τρικάλων ;"  λέγαμε :
 
 
" Και επειδή η κριτική χωρίς προτάσεις είναι εύκολη, έχω να προτείνω τα παρακάτω :
.......

       4. Ας ρίξουμε το βάρος στον "αεροπορικό τουρισμό" προτείνοντας σε Έλληνες & Ευρωπαίους ιδιοκτήτες μικρών αεροσκαφών να μας συμπεριλάβουν στους ταξιδιωτικούς προορισμούς τους σε συνάρτηση και με τον "συνεδριακό τουρισμό" .
       5. Ας στραφούμε στην ενίσχυση των αεροπορικών σπορ-αθλημάτων, μιας και πέραν του αλεξίπτωτου πλαγιάς ( και πιθανόν του αιωροπτερισμού) που υφίστανται με χαμηλή δραστηριότητα εκτιμώ στην περιοχή μας, μπορούν να αναπτυχθούν αυτά της ανεμοπορίας (πτήσεις με ανεμόπτερα), του αλεξιπτωτισμού και φυσικά της αεροπλοΐας. "

..... μία εβδομάδα μετά επιβεβαιωνόμαστε για την ορθότητα της σκέψης μας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ....


..... πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η ανάπτυξη του "αεροπορικού τουρισμού" σε συνδιασμό με τον "συνεδριακό τουρισμό" και των "αεραθλημάτων" είναι μονόδρομος για τον νομό μας και ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή της Πύλης !!!

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Αεροδρόμιο .... τι είναι .... πως κατασκευάζεται .... με τι εξοπλίζεται

Διάδρομος απογείωσης - προσγείωσης
Ο διάδρομος (RWY) είναι ένας οριοθετημένος χώρος στο έδαφος, όπου τα αεροσκάφη απογειώνονται και προσγειώνονται. Στην καθομιλουμένη χρησιμοποιούμε τον όρο "αεροδιάδρομος", αντί για διάδρομος. Αυτό είναι λάθος καθώς οι αεροδιάδρομοι είναι οριοθετημένες περιοχές, αλλά βρίσκονται στον αέρα. Οι διάδρομοι μπορεί να είναι κατασκευασμένοι από τον άνθρωπο, με την χρήση υλικών όπως άσφαλτος, τσιμέντο ή και μίξη αυτών των δύο ή μπορεί να είναι "φυσικοί" όπως σε ιδιωτικά αεροδρόμια που ο διάδρομος είναι από γρασίδι, χώμα ή ακόμα και πάγο-χιόνι.

ένθερμος υποστηρικτής του Πεδίου Προσγείωσης ο κος Τόλιας ... σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Κων. Κουφογάζο


σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγο ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων. Κουφογάζος παρείχε πλήρη στήριξη στο πρόσωπο του Αντιδημάρχου Τεχν. Έργων και όπως δήλωσε, πιστεύει ακράδαντα ότι ο κος Τόλιας είναι ένθερμος υποστηρικτής του Πεδίου Προσγείωσης και δεν πρέπει να εμπνέει καμία ανησυχία η "μικρή" καθυστέρηση που προέκυψε με τη σύγκλιση της ευρείας σύσκεψης που γίνεται με αφορμή την ενημερωτική επιστολή της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ και η οποία αποτέλεσε αφορμή να ανοίξει η συζήτηση ενός χρόνιου προβλήματος - αυτό της χρήσης κοινόχρηστων χώρων ελείψει ΓΠΣ στις Δημοτικές Ενότητες Πιαλείων & Γόμφων - καθόσον έστω και έτσι, τα Τοπικά Συμβούλια θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος !!!

       Τον πιστεύουμε και αναμένουμε ..... ‎άλλωστε δεν ζητήσαμε ποτέ (και αυτό προκύπτει από την αλληλογραφία μας με το Δήμο Πύλης) αδιαφανείς & αντιδημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη της απόφασης που αφορά το Πεδίο Προσγείωσης Πύλης !!! (εάν υπαινίχθει κάτι τέτοιο  ο κος Αντιδήμαρχος στη δήλωσή του στην έγκριτη εφημερίδα) .....

.... και φυσικά δεν τολμούμε να φανταστούμε ότι πίσω από τη σύσκεψη, κρύβεται η πρόθεση έναρξης κατάρτισης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τις προαναφέρομενες Δημοτικές Ενότητες, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον μία δεκαετία και θα αποτελέσει την ταφόπλακα του εγχειρήματός μας αλλά και όποιων άλλων επιχειρήσουν οποιαδήποτε μορφή αναπτυξιακής δραστηριότητας εντός των ορίων τους ....

Ευρεία σύσκεψη για τους κοινόχρηστους χώρους ..... ή πως ροκανίζεις χρόνο σε βάρος μιας κατεπείγουσας διαδικασίας



      Αντιδήμαρχος Έργων Δήμου Πύλης κ. Ν. Τόλιας

       Την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης, την επόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου και ώρα 8:30 το απόγευμα, στο δημοτικό κατάστημα της Λυγαριάς, αποφάσισε κατά την προχθεσινή της συνεδρίασης η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πύλης.