Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Πεδίο Προσγείωσης Πύλης .... το χρονικό


του Ηλία Ντούβλη-Προέδρου προσωρινής Διοίκησης ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ
       Θυμάμαι ήταν 14 Μαρτίου του 2011 όταν απέστειλλα την πρώτη προσωπική "Ενημερωτική Επιστολή" στο Δήμο Πύλης και έθετα υπόψη την ιδέα να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του "Καλλικρατικού" Δήμου ένα Πεδίο Προσγείωσης - μικρό αεροδρόμιο για όσους  ήταν άγνωστος ο όρος.
       Στην επιστολή, περιέγραφα με τον πλέον εκλαϊκευμένο τρόπο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το μέγεθος των αεροσκαφών που θα προσγειώνονταν σε αυτό, υποδείκνυα ακόμη και τοποθεσίες στις οποίες θα μπορούσε να κατασκευασθεί και βέβαια αναφερόμουν στα πιθανά οφέλη της τοπικής κοινωνίας ειδικότερα δε όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό.
       Σε γενικές γραμμές πρότεινα τοποθεσίες όσο το δυνατόν πιο επίπεδες ώστε να απαιτείται ελάχιστο κόστος και ενδεχομένως να κατασκευασθεί με ιδία μέσα (υπάρχοντα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου & της Περιφέρειας), αρκετά μακριά από ανυπέρβλητα φυσικά εμπόδια όπως λόφους, μεγάλα κτίρια και εγκαταστάσεις κεραιών και φυσικά ιδοκτησίας του Δήμου ή κατ' επέκταση του Δημοσίου με γνώμονα τη συνήθη πρακτική που θέλει τα πεδία προσγείωσης να είναι Δημοτικά (και τους μεγάλους αερολιμένες Κρατικούς).
       Καθιστούσα επίσης σαφές ότι :
       -       αυτού του τύπου αεροδρόμια δεν μπορούν να δεχθούν μεγάλα αεροσκάφη (άνω των 16-20 θέσεων) λόγω του μικρού τους μήκους.
       -       αποτελούν πρωτίστως αθλητικές εγκαταστάσεις των πάσης φύσεως αεραθλημάτων - ανεμοπορίας, αλεξιπτωτισμού, αιωροπτερισμού, αερομοντελισμού, φυτώριο των μελλοντικών αεραθλητών της περιοχής μιας και τέτοιες αθλητικές δραστηριότητες μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπτυχθεί, για να γίνει δε κατανοήτο αυτό σας λέω ότι όπως παραχωρείτε για χρήση σε μια ή περισσότερες ομάδες ποδοσφαίρου το δημοτικό γήπεδο, σε έναν ή περισσότερους συλλόγους κολύμβησης το δημοτικό κολυμβητήριο, έτσι και στις Αερολέσχες παραχωρείτε για χρήση το Δημοτικό Πεδίο Προσγείωσης.
       -       ως αεροδρόμια γενικής αεροπορίας αναπτύσσουν την αεροπορική επισκεψιμότητα τουριστών, αποτελούν δε βάσεις πραγματοποίησης αεροδιακομιδών ασθενών και εκτέλεσης πτήσεων αεροεπιτήρησης των δασών κατά τους θερινούς μήνες για λογαριασμό της Πολιτικής Προστασίας - η εν λόγω δραστηριότητα πραγματοποιείτε στη περιοχή μας από την ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ.
       Η ανταπόκριση του Δημάρχου ήταν άμεση και έμπρακτη, είναι αλήθεια, αφού η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από την επόμενη κιόλας ημέρα ήρθε σε επαφή μαζί μου προκειμένου να διευκρινισθούν σημεία που δεν έγιναν κατανοητά λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος.
       Οι πρώτες δύο προτεινόμενες τοποθεσίες δυστυχώς απορρίφθηκαν αμέσως καθώς διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται εντός της χάραξης της Ν.Ε.Ο Τρικάλων-Πύλης, έτσι προχώρησα στην υπόδειξη δύο νέων τοποθεσιών (στη ΔΕ Αγ. Βησσαρίωνος παραποταμίως και επάνω από τη Μαγούλα και στη ΔΕ Φήκης κάτω από το Σκοπευτήριο) αποστέλλοντας σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες.
       Ήδη έχει περάσει ο πρώτος μήνας και η Τεχνική Υπηρεσία δια της Μηχανικού κας Παρ. Ρίζου, με αμείωτους ρυθμούς προχωρά εκ νέου σε έλεγχο των υποδεικνυόμενων περιοχών, πρωτίστως για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, την προσβασιμότητα στο υπάρχον οδικό δίκτυο και το ανάγλυφο της περιοχής.
       Ενάμισι σχεδόν μήνα μετά, τη Μεγ. Τρίτη πραγματοποιώ την πρώτη πτήση πάνω από την περιοχή κατόπιν ευγενικής χορηγίας του αεροσκάφους SINUS του Τρικαλινού φίλου & επιχειρηματία Ανδρέα Χαλδούπη με απογείωση από το Πεδίο Προσγείωσης Παλαμά Καρδίτσας (!!!!) - τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι ότι η τοποθεσία του Αγ. Βησσαρίωνα είναι ακατάλληλη λόγω προσανατολισμού σε σχέση με τη συνήθη φορά των πνεόντων ανέμων της περιοχής, κάτι που επιβεβαιώθηκε ένα μήνα μετά, από τα επίσημα μετωρολογικά-κλιματολογικά στοιχεία που μου παραχώρησαν πρώην συνάδελφοί μου του Περιφερειακού Μετωρολογικού Κέντρου ΑΤΑ (ΠΜΚ/ΑΤΑ).
       Δυόμισι πλέον μήνες μετά (!!!!), την 30 Μαΐου, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου, προσερχόμαστε ως υπο ίδρυση ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ στο ραντεβού μας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κο Ν. Τόλια και ομάδα δύο μηχανικών & ενός τοπογράφου, προκειμένου να επισκευθούμε τις δύο υποδειχθείσες τοποθεσίες ώστε να τοπογραφηθούν και στη συνέχεια να υποβληθεί η προβλεπόμενη αίτηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προς έκδοση από την πλευρά της, Έκθεσης Καταλληλότητας που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την αδειοδότηση του Πεδίου Προσγείωσης σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες (υποβολή σχετικού Φακέλου με τις συνημμένες σε αυτόν μελέτες).
       Η συνάντηση ήταν απογοητευτική καθόσον ο κος Αντιδήμαρχος δεν δέχθηκε να επισκευθούμε την περιοχή του Σκοπευτηρίου Φήκης (παρότι και από μορφολογίας ήταν προσφορότερη) παραμένοντας στην ακατάλληλη περιοχή του Αγ. Βησσαρίονα για την οποία ο παριστάμενος τοπογράφος του Δήμου, προέβαλε αδυναμία τοπογράφησής της λόγω έλλειψεις προσωπικού και σχετικού εξοπλισμού (;) έως ότου αποχώρησαν "κλείνοντάς μας" ραντεβού από την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν συνέβει μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
       Προβήκαμε άμεσα στην δημοσίευση επιστολής που περιέγραφε τα πραγματικά γεγονότα θέτοντας και τα ανάλογα ερωτήματα ως Δημότες Πύλης αλλά και ως φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες, δεχθήκαμε από τον κο Τόλια επίθεση και κατηγορίες μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών (στη μια συμμετείχαμε, στην άλλη δεν κατάφεραν να μας "εντοπίσουν" και εξελίχθηκε σε μονόλογο του κου Αντιδημάρχου), αφού χαρακτήρισε "υβριστική" την επιστολή στο πρόσωπό του και των συνεργατών του δημοτικών υπαλλήλων μηχανικών & τοπογράφων, χωρίς βέβαια να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με τα όσα ο ίδιος και ένας εκ των συνεργατών του επικαλέσθηκαν στη συνάντησή μας.
       Κατόπιν, "μόνοι" πλέον συνεχίσαμε την προσπάθειά μας για αξιολόγηση της περιοχής της Φήκης, ακολούθησαν άλλες δύο πτήσεις κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν "εικονικές προσεγγίσεις" - τα συμπεράσματα ήταν απολύτως θετικά - και καταλήξαμε ότι η καταλληλότερη περιοχή για την δημιουργία του Πεδίου Προσγείωσης είναι η τοποθεσία κάτω από το Σκοπευτήριο Φήκης & σε έκταση που έχει λόγο και η κοινότητα Λιλή (ακολουθεί φωτο)
       Το απίθανο της έρευνάς μας ; Ανακαλύψαμε στη Φήκη υπερσύγχρονο αλλά παροπλισμένο Μετωρολογικό Σταθμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο οποίος αφού εγκαταστάθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργείου και ανάλογη παραχώρηση οικοπέδου του πρώην δήμου Πιαλείων, δούλεψε για μερικά χρόνια σε on line επικοινωνία με το Υπουργείο και έπειτα ελλείψει χρηματοδότησης εγκαταλήφθηκε (τα στοιχεία μας έδωσε ο κος Στάικος-επιστήμονας της Δνσης Έρευνας/Τμ. Αγροτομετωρολογίας του ΥΠΑΑ&Τ), βρισκόμαστε δε στη διαδικασία αίτησης παραχώρησής του από το Υπουργείο στην ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ.
       Την 8-6-2011 απεστείλλαμε δεύτερη και πιό λεπτομερή "ενημερωτική επιστολή" προς το Δήμο Πύλης, τους Επικεφαλείς των συνδιασμών της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιπερειφεριάρχη Τρικάλων, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους Βουλευτές Τρικάλων όλων των κομμάτων, σε συλλογικά τοπικά όργανα και πολιτευτές. 
       Σήμερα λοιπόν, τρείς και πλέον μήνες μετά την έναρξη αλληλογραφίας με το Δήμο Πύλης, δεν μπορούμε ειλικρινά να απαντήσουμε :
       -       σε ποιό σημείο βρίσκεται η υπόθεση όσον αφορά ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου,
       -       κατά πόσο η ιδέα, συνεχίζει να ενδιαφέρει το Δήμο,
       -       εάν η ιδέα δημιουργίας του Πεδίου Προσγείωσης βρίσκει σύμφωνη ή όχι την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας της Φήκης, του Λιλή και των όμορων κοινοτήτων και ποιές ενδεχομένως ενστάσεις ή εύλογες απορίες έχουν,
       -       για την άποψη άλλων φορέων και κυρίως των Συλλογικών οργάνων των επιχειρηματιών εστίασης & καταλυμάτων πεδινού & ορεινού όγκου, πλην της δημοσίευσης προσωπικής επιστολής του Πρ. Εμπορικού Συλλόγου Πύλης κου Κων. Βοϊτσίδη,
       -       για το ποιά είναι η άποψη των συνδιασμών της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και των Βουλευτών-πολιτευτών του Νομού μας.
       Αξιοσημείωτο είναι δε το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία μαζί μας, άλλες πεδινές Κοινότητες όμορων Δήμων αλλά και όμορου Νομού για δημιουργία του εν λόγω πεδίου σε δική τους δημοτική έκταση, ενδεχομένως αντιλαμβανόμενοι διαφορετικά κάποιες καινοτόμες για την περιοχή κινήσεις που τις αξιολογούν θετικά προς το συμφέρον τους.
       Μέχρι πρόταση μετονομασίας του Σωματείου μας σε ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΜΕΤΕΩΡΩΝ δεχθήκαμε, καθόσον απόψη κάποιων είναι ότι το αεροδρόμιο "ανήκει" (;;;) δικαιωματικά στην περιοχή της Καλαμπάκας λόγω Μετεώρων (!!!!) μιας και (όπως λένε οι ίδιοι), μοναδικός τουριστικός πόλος έλξης του Νομού αποτελούν τα Μετέωρα και το σπήλαιο Θεόπετρας, αγνοώντας επιδεικτικά το τουριστικό "τόξο" Λίμνης Πλαστήρα - Πύλης - Ελάτης - Περτουλίου - Νεραϊδοχωρίου - Ασπροποτάμου που την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία αποτελεί κορυφαίο προορισμό Ελλήνων και ξένων τουριστών. 
      Κατόπιν των ανωτέρω, φαίνεται καθαρά ότι τόσο προσωπικά όσο και το αεραθλητικό σωματείο που εκπροσωπώ, έχουμε προβεί άμεσα σε όλες εκείνες τις κινήσεις (και ίσως και ένα βήμα παραπέρα) που απαιτούνταν σε πρώτη φάση ...... το λόγο έχουν πλέον ο Δήμος Πύλης, οι τοπικοί Φορείς και η τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου