Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Κατάθεση συμβάντος και μήνυση για δόλια και επικίνδυνη συμπεριφορά προϊσταμένου πύργου ελέγχου.

Σύμφωνα με επιστολή της  Σχολής Πιλότων "HERO AVIATION Flight School" που εδρεύει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έλαβε χώρα το παρακάτω συμβάν το οποίο αναφέρθηκε και με επίσημη ήλωση Αεροπορικού Συμβάντος Αεροσκάφους Πολιτικής Αεροπορίας" βάσει του άρθ. 16 του ν. 2912/01 που κατατέθηκε στην Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχήμάτων & Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) :
"      Το απόγευμα της Παρασκευής 24/2 ο προϊστάμενος του πύργου ελέγχου Δ.Θ. του Αεροδρομίου Καλαμάτας έθεσε σε κίνδυνο την ζωή του πληρώματος (εκπαιδευτή και Μαθητή) καθώς και της περιουσίας μου (αεροπλάνου).
       Το συμβάν έχει υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή αεροπορικών συμβάντων ΕΔΑΑΠ, και θα υποβληθεί σήμερα και μήνυση εντός των ορίων αυτόφωρης διαδικασίας. Η σχολή πιλότων της Καλαμάτας με πολύ μεγάλο αγώνα λόγω της οικονομικής συγκυρίας κατάφερε να επιβιώσει και έχει σήμερα 39 μαθητές εκ των οποίων 12 από άλλες χώρες που φέρνουν συνάλλαγμα στην ταλαίπωρη χώρα μας αλλά ειδικά στη Καλαμάτα όπου έχουμε ενοικιάσει εκτός των γραφείων μας 8 γκαρσονιέρες για την φιλοξενία των μαθητών μας, απασχολούμε 3 εκπαιδευτές και 2 υπαλλήλους γραφείων, αγοράζουμε τόνους καυσίμων, οι μαθητές τρώνε, ψωνίζουν και ξοδεύουν τα χρήματα τους στην πόλη μας κλπ.
       Ο ΜΑΘΗΤΗΣ μας που ταλαιπωρήθηκε και κινδύνευσε χθες έχει έρθει από την Περσία (ΙΡΑΝ) μαζί με την αδερφή του και εκπαιδεύονται στην σχολή μας με κόστος πάνω από 100.000 ευρώ. Μετά το συμβάν μας δήλωσε ότι σκέπτεται να φύγει και να πάει για εκπαίδευση στην Ουγκάντα όπου πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι καλύτερες. Εμείς σαν σχολή σκεπτόμαστε να πάμε στην Τουρκία όπου μας προσφέρουν ελεύθερη χρήση Αεροδρομίου και πολλά άλλα.
       Αν νομίζεται ότι κάποιος πρέπει να τους πει ότι για να έχουν χρήματα να αγοράσουν ανταλλακτικά για τα αεροπλάνα τους που έχουν καθηλώσει και δεν μπορούν πετάξουν πρέπει να δουλεύουμε πρώτα εμείς που τους πληρώνουμε, σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε το συμβάν.
      Μετά από 20 χρόνια εμπλοκής μου με την πολιτική αεροπορία ανακάλυψα και σας ενημερώνω και εσάς για να ενημερώσετε τα μέλη σας ότι έχει εφαρμοσθεί μια καινούργια τιμωρία όπως μας έκανε ο δάσκαλος στο δημοτικό που μας σήκωνε στον τοίχο όρθιους όταν ήμασταν άτακτοι.

Η ΤΙΜΩΡIA AYTH ΛΕΓΕΤΕ HOLDING POINT !!            "
       Hero Aviation
Δημητρόπουλος Δήμος

Η επίσημη Δήλωση Αεροπορικού Συμβάντος Αεροσκάφους Πολιτικής Αεροπορίας βάσει του άρθ. 16 του ν. 2912/01 που κατατέθηκε στην ΕΔΑΑΠ.
Το αεροπλάνο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση από Μέγαρα προς Καλαμάτα όπως έχει κάνει δεκάδες φορές μέχρι σήμερα. Στην Καλαμάτα είναι τα τελευταία 3 χρόνια η έδρα του εκπαιδευτικού οργανισμού HERO AVIATION GR-RF-020.
      Μετά από πτήση 1 ώρας και 30 λεπτών και αφού έχει επαφή με την Καλαμάτα για πάνω από 20 λεπτά δηλαδή από την Τρίπολη, ο πύργος το βάζει σε holding στο meli point.
      Ο χειριστής ζητά να του προσδιορίσουν χρόνο αναμονής ώστε να διαχειριστεί τα καύσιμα του.
      Η απάντηση του Πύργου είναι “stand by”.
      Μετά από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος και αφού ο χειριστής δεν βλέπει ούτε ακούει κυκλοφορία που να δικαιολογεί την καθυστέρηση ,ζητά και πάλι υπολογιζόμενο χρόνο και αιτία καθυστέρησης. Η απάντηση τελικά είναι ότι πιθανόν υπάρχει πρόβλημα με την άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο. Ο χειριστής τους ενημερώνει ότι το αεροπλάνο είναι της σχολής που έχει έδρα την Καλαμάτα και ότι έχει άδεια μόνιμη απογειώσεων και προσγειώσεων καθώς και ότι αυτός ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει το ίδιο δρομολόγιο πολλές φορές .
     Τηλεφωνικά ενημερώνεται ο Head OF Τraining ο οποίος περιμένει την άφιξη στο αεροδρόμιο και επικοινωνεί με τον Πύργο ελέγχου.
      Σημείωση: O HEAD of Training είναι ταξίαρχος εν αποστρατεία ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν μοίραρχος στην μονάδα της Καλαμάτας και διευθυντής εκπαίδευσης των εκπαιδευτών της μονάδας.
      Στην συνέχεια ενημερώνομαι και εγώ και επικοινωνώ με τον προϊστάμενο βάρδιας του πύργου ελέγχου Θ.Δ. τον οποίο ενημερώνω για το καθεστώς που επί χρόνια ισχύει (και αυτός ανακάλυψε πρόσφατα) και τον καλώ να προσγειώσει το αεροπλάνο και να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο του Κου. Μιλήτση Μ. με τον οποίο έχουμε ρυθμίσει τα πλαίσια συνεργασίας της σχολής μας με την πολεμική αεροπορία.
      Ο τρόπος που μου απάντησε με άφησε να καταλάβω ότι ενεργούσε με πρόθεση και δόλο και δεν επρόκειτο να δώσει λύση στο πρόβλημα.
      Για τον λόγο αυτό του υποβάλλω σήμερα μήνυση με την διαδικασία του αυτοφώρου στον συγκεκριμένο κύριο και ζητώ και από εσάς και από τον εισαγγελέα την δέσμευση –απομαγνητοφώνηση και κοινοποίηση σε μένα των συνομιλιών του αεροπλάνου με τον Πύργο.
     Ο χειριστής – εκπαιδευτής μετά από την παρέλευση χρόνου κρίσιμου για την ασφάλεια της πτήσης αναγκάστηκε να ζητήσει (fuel advisory) και στην συνέχεια άδεια για προσγείωση.
     Σημειώστε ότι εκτός της διαχείρισης της πτήσης είχε να αντιμετωπίσει και τον μαθητή ο οποίος βλέποντας την καθυστέρηση και τους δείκτες καυσίμων έφτασε στα όρια πανικού.
Στην σχολή της Καλαμάτας φοιτούν σήμερα 39 μαθητές εκ των οποίων οι 10 είναι αλλοδαποί και διαμένουν στην Καλαμάτα σε διαμερίσματα που εμείς πληρώνουμε.
     Επειδή πιστεύουμε και μπορούμε να το αποδείξουμε ότι το συμβάν έγινε με δόλο θα καταθέσουμε και ασφαλιστικά μέτρα με την διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να εξασφαλίσουμε ότι εν λόγω κύριος δεν θα θέσει σε κίνδυνο και πάλι τις πτήσεις μας, και δεν θα υποστούμε άλλη οικονομική ζημία από την συμπεριφορά του, καθώς και αγωγή για την οικονομική ζημία που θα προκύψει από την δυσφήμιση της σχολής μας, αφού μετά το περιστατικό οι μαθητές λένε μεταξύ τους ότι θα ζητήσουν μεταγραφή στην Ουγκάντα που οι συνθήκες είναι καλύτερες.


1 σχόλιο :