Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Master plan για αεροδρόμιο στην Αλόννησο

αναδημοσίευση από το Thessalianews.gr
 

Παρόλο που ο προϋπολογισμός του 2013 δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου και θα κατατεθεί προς ψήφιση την Τρίτη στις 29 Ιανουαρίου, οι βασικές προγραμματικές θέσεις της δημοτικής αρχής είναι συγκεκριμένες και διαφαίνεται δύσκολο να μην ψηφιστεί.
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά μεγάλο έργο, αυτό της κατασκευής αεροδρομίου στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος της Αλοννήσου.
Κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής Αλοννήσου με το φετινό προϋπολογισμό είναι η προαγωγή της προσβασιμότητας.
Η αλλαγή του παλαιού δικτύου ύδρευσης ήταν μέχρι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα για τους επικεφαλής του νησιού, οι οποίοι εξασφάλισαν την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η αλλαγή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και η αντικατάσταση των παλιών αμιαντοσωλήνων, με σωλήνες σύγχρονων προδιαγραφών αποτελούσαν βασικό αίτημα των κατοίκων της Χώρας Αλοννήσου. Από τη στιγμή που το θέμα ύδρευσης – αποχέτευσης φαίνεται να λύνεται, μετά την ένταξη των δύο αυτών μεγάλων έργων σε πρόγραμμα, το βλέμμα της Δημοτικής αρχής στρέφεται στη βελτίωσης της προσβασιμότητας. Σύμφωνα με το δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη, «Το κύριο βάρος του φετινού προϋπολογισμού αλλά και του προγραμματισμού της Δημοτικής αρχής θα εστιαστεί στην προσβασιμότητα. Μετά την ένταξη των δύο μεγάλων έργων, αυτών της ύδρευσης και της αποχέτευσης σε πρόγραμμα, τώρα πρέπει να μεριμνήσουμε για την προσβασιμότητα στο νησί. Εξάλλου, προωθείται ήδη ένα τρίτο μεγάλο έργο, αυτό του αλιευτικού καταφυγίου στη θέση Βότση, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όλα είναι ώριμα ώστε να προχωρήσουμε άμεσα και σε αυτό το έργο».
Έτσι η Δημοτική Αρχή Αλοννήσου στρέφει το ενδιαφέρον της στη βελτίωση της προσβασιμότητας στο νησί, από τη στιγμή που οι κάτοικοι βλέπουν συν τω χρόνω να αποκόπτονται από κάθε επικοινωνία σύνδεσης. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε μια σειρά μελετών για το λιμάνι στη θέση Σπαρτίνες, ενώ με το φετινό προϋπολογισμό η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την εκπόνηση master plan για την κατασκευή αεροδρομίου. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν 25 περίπου χρόνια, στη δεκαετία του '80, είχε γίνει αντίστοιχη μελέτη για κατασκευή αεροδρομίου. Βέβαια, σήμερα η συγκεκριμένη μελέτη είναι σχεδόν άχρηστη, καθώς οι προδιαγραφές με την πάροδο του χρόνου έχουν μεταβληθεί, ωστόσο υπάρχει η χωροθέτηση. Ο χώρος κατασκευής του αεροδρομίου είναι στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και πρόκειται για δημοτική έκταση η οποία είναι θαμνώδης, ενώ ήδη, από 25ετίας, υπάρχει η σχετική έγκριση από το Δασαρχείο, η οποία ισχύει ακόμη και σήμερα. Ο δήμαρχος Αλοννήσου υπογραμμίζει πως «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα έργο τόσο μεγάλο, όσο η κατασκευή αεροδρομίου, θα έπρεπε πρώτα να έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά άλλων έργων. Αν δεν έχεις εξασφαλίσει το νερό του νησιού, πώς μπορείς να μιλάς για αεροδρόμιο;» διερωτάται.
Ο κ. Βαφίνης προσθέτει πως «για να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη στο νησί, χρειάζονται σε πρώτη φάση έργα υποδομής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όσα η Αλόννησος έχει να επιδείξει το θαλάσσιο πάρκο, το οποίο εντάσσεται στις περιοχές Natura 2000, και πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος».
Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ για την προστασία της βιοποικιλότητας, η αρτιότητα για την εκτός σχεδίου δόμηση διαμορφώνεται στα 10 στρέμματα, «έτσι έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε την προστασία και τώρα πια μπορούμε να περάσουμε στην προσβασιμότητα στο νησί. Είναι το μοναδικό μειονέκτημα του νησιού στα 35 χρόνια τουρισμού» επισημαίνει ο κ. Βαφίνης.
Εξάλλου, δεν αναφερόμαστε μόνο στον τουρισμό καθώς και ο Αλοννησιώτης υποφέρει με τις μεταφορές όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, «εάν υπήρχε η δυνατότητα καλύτερης διασύνδεσης, η τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα ήταν 50% μεγαλύτερη, ενώ η Αλόννησος δεν θα είχε τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες Σποράδες».
Παράλληλα, αρχίζει να ωριμάζει και ο καταδυτικός τουρισμός στο νησί, με την ολοκλήρωση των υποβρύχιων μουσείων. Έτσι η σκέψη είναι πως αυτό το έργο σε συνδυασμό με την ύπαρξη του αεροδρομίου, θα «απογειώσουν» τον τουρισμό. Να αναφέρουμε πως και για τη μαρίνα στη θέση Καλαμάκια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες και φαίνεται να προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και αυτό το έργο. «Είμαστε στην καταλληλότερη φάση ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω είναι κομμάτια ενός παζλ τα οποία πρέπει πάση θυσία να ενώσουμε. Ευτυχώς για εμάς, η κατάσταση είναι ευνοϊκή. Εξάλλου, μαρίνα και αεροδρόμιο πάνε μαζί. Η μαρίνα χρειάζεται αεροδρόμιο για να είναι βιώσιμη. Με τα παραπάνω, η Αλόννησος θα καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική και να ξεπεράσει άλλους προορισμούς που αυτή τη στιγμή είναι πιο «μπροστά» από εμάς» καταλήγει ο κ. Βαφίνης.
Όλα τα παραπάνω θα κριθούν σε πρώτη φάση στην Οικονομική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, ενώ την επόμενη Τρίτη 29/01 ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου. Όλα δείχνουν πως δεν θα παρουσιαστούν ενστάσεις και ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί.
Εφ. Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου