Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Όταν η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Άρτας συντάχθηκε με τους στόχους της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ...

Έγινε η πρώτη εκδήλωση της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδας
  
aerolesxh dytikhs elladas ekdhlosh 2011 7os oloi
Ένα «όνειρο ζωής» απέκτησε επιτέλους σάρκα και οστά
Την πρώτη της εκδήλωση πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 στις Εργατικές Κατοικίες Άρτας (1ο χλμ Άρτας-Ιωαννίνων) η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας με σκοπό τη συγκέντρωση χορηγιών – πόρων οι όποιοι θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αεροδρομίου της. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες, η Αερολέσχη, ένα «όνειρο ζωής» απέκτησε επιτέλους σάρκα και οστά. Η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος ιδρύθηκε από 4 εν ενεργεία πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας -όλοι με καταγωγή από την Ήπειρο- στην περιοχή Κολομόδια του Δήμου Ν. Σκουφά και συγκεκριμένα από τους: Κώστα Δημήτριο, Γρηγορίου Νικόλαο, Οικονόμου Ιωάννη και Μαγγίνα Ναπολέων με σκοπό να καλλιεργήσουν την αεροπορική ιδέα, να παράξουν κοινωνικό έργο και να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην περιοχή. Στα πλαίσια της συγκέντρωσης πόρων – χορηγιών για μια σειρά από έργα στο χώρο της Αερολέσχης όπως περίφραξη και δημιουργία πύργου ελέγχου ώστε να πραγματοποιούνται οι πτήσεις, την Κυριακή 3/7/2011 πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στις Εργατικές Κατοικίες.
(7/7/2011)
aerolesxh dytikhs elladas ekdhlosh 2011 7os kosmos

Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή την παρουσίαση video με προβολή αεροπορικών επιδείξεων, περίπτερο με αεροπορικά είδη και δημοτική μουσική από ορχήστρα με τους: Γιάννη Καψάλη, Ξένια Βέρα, Μάκη Τσίκο, Σταύρο Καψάλη.
Για το αεροδρόμιο της Αερολέσχης παραχωρήθηκε έκταση περίπου 50 στρ. από το Δήμο Νικολάου Σκουφά η οποία βρίσκεται στα Κολομόδια Άρτας.

aerolesxh dytikhs elladas ekdhlosh 2011 7os anamnhstika

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΚΟΠΩΝ
Η λειτουργία της Αερολέσχης θα εξυπηρετεί κοινωνικούς, αεραθλητικούς και τουριστικούς σκοπούς όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε στο χώρο της εκδήλωσης.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
Πιο αναλυτικά, με τη λειτουργία της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος (Α.Δ.Ε.) όπως ορίζεται και στο καταστατικό της, θα εκτελούνται πτήσεις αεροσκαφών με στόχο την επιτήρηση περιοχών της Περιφέρειας προς αποφυγή εξάπλωσης εστιών πυρκαγιάς βοηθώντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και την γενικότερη έρευνα της περιοχής κατόπιν αιτήματος από τις Αστυνομικές αρχές.
ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΩΝ
Όπως ορίζεται και στο καταστατικό της Α.Δ.Ε. στόχος είναι η δημιουργία Σχολής Εκπαίδευσης Χειριστών Υπερελαφρών Αεροσκαφών. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να εκτελούν πτήσεις με χειριστές της Αερολέσχης δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να γνωρίσουν την περιοχή μας από τον αέρα. Προς σκέψη είναι επίσης η δημιουργία σεμιναρίων «Ασφάλειας Πτήσεων» κάτι που θα κάνει γνωστό το αντικείμενο σε όλο τον αεροπορικό κόσμο και θα αναπτύσσει κατά καιρούς την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
Εκτιμάται ότι η αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή θα δώσει επιτέλους ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη τόσο σε συνεργασίες με άλλες αερολέσχες της χώρας όσο και σε επαφές με χειριστές από την Ιταλία. (Ενημερωτικά η Ιταλία αριθμεί 1000 αεραθλητικά πεδία και αρκετοί χειριστές έχουν εκφράσει την επιθυμία για επίσκεψη στη χώρα μας. Η περιοχή μας θα αποτελούσε μια πολύ καλή επιλογή για αυτούς με την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζε τις κατάλληλες ευκολίες).

Στήριξη από τους φορείς
Τόσο ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας όσο και ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μαζί με άλλους φορείς, εξέφρασαν τη στήριξη τους στις προσπάθειες της Αερολέσχης για την ευόδωση των στόχων της, που δεν είναι τίποτα άλλο από το να βάλει ένα «λιθαράκι» στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μας.
-Ο κ. Παντελής Κολόκας ανέφερε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου ανταποκρίθηκε κατευθείαν στο κάλεσμα των νέων παιδιών, των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην προσπάθεια που κάνουν προκειμένου να αναπτύξουν αυτή την όμορφη δραστηριότητα και τόσο χρήσιμη και για τον τόπο και για τους νέους ανθρώπους αλλά γενικά για την κοινωνία και σε επίπεδο εκπαίδευσης και σε επίπεδο πρόληψης με πάρα πολλές διαστάσεις που περιλαμβάνει αυτό. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο προκειμένου να βοηθήσουμε την προσπάθεια είτε υλικοτεχνικά αν υπάρχει η δυνατότητα μέσω ημών ή απευθείας από μας οικονομικά. Και ο Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Ψαθάς έχει αμέριστο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και με κάθε τρόπο προσπαθούμε όλοι μαζί να συνδράμουμε ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη δραστηριότητα για τον τόπο».
-Ο κ. Γιάννης Παπαλέξης είπε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια πραγματικά. Αν καταφέρει αυτή η προσπάθεια και φτάσει στο τέλος θα είναι κάτι καλό για την περιοχή μας. Αερολέσχες έχουν αρκετές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι συγκεκριμένοι είναι παιδιά από την περιοχή μας που είναι πιλότοι στην Πολεμική Αεροπορία, έχουν πάθος με το αεροπλάνο και δημιουργούν μια μικρή πίστα, ένα αεροδρόμιο όπου θα μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται μονοθέσια / διθέσια αεροπλάνα. Αυτό θα βοηθήσει την περιοχή μας γιατί είναι ένα άθλημα που μπαίνει στη ζωή του τόπου μας και θα δώσει τη δυνατότητα σε αρκετούς ανθρώπους που θέλουν να την επισκεφθούν με τα αεροπλάνα τους να το κάνουν. Και δεν συζητάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ιταλία και παραπέρα γιατί όσοι ασχολούνται έχουν και διασυνδέσεις μεταξύ τους έτσι ώστε αυτό το άθλημα να μπει στη ζωή μας και να αγαπηθεί από τη νεολαία και από τον κόσμο της περιοχής. Θεωρώ ότι θα πετύχει η προσπάθεια που ξεκίνησε. Ότι θέλουν απ’ το Δήμο Αρταίων θα το έχουν».

Τον Αύγουστο οι πρώτες πτήσεις
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδας κ. Δημήτριος Κώστας, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις στα Κολομόδια για ν’ αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες πτήσεις. Ο κ. Κώστας ευχαρίστησε το Δήμο Ν. Σκουφά για την παραχώρηση της έκτασης για τη διαμόρφωση του αεροδρομίου καθώς και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη βοήθειά της στην όλη προσπάθεια.

Αεροδρόμιο στα Κολομόδια
aerolesxh dytikhs elladas ekdhlosh 2011 7os kostas dhmhtrhsΟ κ. Δημήτριος Κώστας σε δηλώσεις του ανέφερε: «Στα Κολομόδια Άρτας είναι το αεροδρόμιο όπου έχουμε ξεκινήσει εργασίες διαμόρφωσης. Εκεί θα γίνονται οι πτήσεις και από κει θα γίνονται οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις των αεροσκαφών. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Δήμο Νικολάου Σκουφά για την παραχώρηση της έκτασης. Η Περιφέρεια Ηπείρου μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό το έργο που ξεκινήσαμε. Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες δυσκολίες διότι ο κόσμος μας δέχτηκε, μας αγάπησε και είμαστε έτοιμοι με άδεια απ’ το Υπουργείο Μεταφορών για να προχωρήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πτήσεις με πολίτες και να αναπτύξουμε τον τουρισμό στην περιοχή της Άρτας πραγματοποιώντας πτήσεις εδώ και σε ευρύτερες περιοχές. Είμαστε εκπαιδευτές της Αερολέσχης. Μπορούμε να εκπαιδεύουμε πολίτες και ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε και βόλτες, «πτήσεις εθισμού», με πολίτες από 18-65 ετών. Για να προχωρήσουμε σε αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης και για να πάρει κάποιος πτυχίο για υπερελαφρά αεροσκάφη θα πρέπει ο υποψήφιος μαθητής να είναι άρτιος υγειονομικά και να πληροί τις προδιαγραφές.
Το σπορ είναι πολύ φθηνό. Στοιχίζει 100-120 ευρώ η ώρα πτήσης. Πληρώνονται μόνο τα καύσιμα. Είμαστε αεραθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού οργανισμού και αυτό το κάνουμε επειδή είναι χόμπι και επειδή μας αρέσει να πετάμε και θέλαμε να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας σε πολίτες. Είναι κάτι που αγαπάμε και πιστεύω ότι θα το αγαπήσουν και αυτοί που θα συμμετέχουν και θα πετάξουν μαζί μας. Πιστεύουμε ότι από τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις. Υπάρχει ένα αεροσκάφος με το οποίο θα πραγματοποιούμε πτήσεις και το οποίο υπάρχει στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από Λευκάδα, από Αγρίνιο, από Γιάννενα και πιστεύω ότι το ενδιαφέρον υπάρχει γιατί δεν είμαστε ερασιτέχνες.
Είμαστε επαγγελματίες και θεωρώ ότι η ασφάλεια που παρέχουμε στους πολίτες είναι κάτι σημαντικό και θα τους προσελκύσει να έρθουν να πετάξουν μαζί μας. Η εκπαίδευση γίνεται σε 20 ώρες πτήσης συγκυβέρνησης μαζί με τον εκπαιδευτή και 5 ώρες πτήση Solo. Μετά από αυτό θα πετάξει μία πτήση αξιολόγησης και θα μπορεί να πετάει μόνος του το αεροσκάφος, να νοικιάζει το αεροσκάφος της δικιάς μας Αερολέσχης και να πηγαίνει βόλτες με φίλους του ή με όποιον ενδιαφέρεται να βάλει στο αεροσκάφος».
Απ’ ότι είπε ο κ. Κώστας, Αερολέσχες αυτού του είδους υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Αθήνα. «Στη Δυτική Ελλάδα είμαστε η μοναδική (Αερολέσχη) και η μοναδική στην Ελλάδα η οποία αποτελείται από 4 εν ενεργεία πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας» ανέφερε.

Η Αερολέσχη διαθέτει ένα αεροσκάφος και θα προχωρήσει στην αγορά δεύτερου αεροσκάφους (υδροπλάνο) το οποίο μπορεί να απογειώνεται από τα Κολομόδια και να προσγειώνεται σε θάλασσα με float. «Δηλαδή θα μπορεί να πηγαίνει κάποιος μία βόλτα στη Λευκάδα ή στην Κεφαλονιά και να πιάνει σε ένα λιμάνι» ανέφερε για παράδειγμα ο υπεύθυνος.

Ο κ. Κώστας τόνισε ότι είναι μία προσπάθεια η οποία θα βοηθήσει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. «Ήδη μας έχουν προσεγγίσει οι Ιταλοί. Έχουν χίλια τέτοια πεδία μικρά αεροδρόμια στην Ιταλία. Με αεροσκάφη είμαστε πολύ κοντά στη Δυτική Ελλάδα. Θα αναπτυχθεί ο τουρισμός και οι Ιταλοί θα έρχονται στην Άρτα για να τη γνωρίσουν, να κάνουν διακοπές και να πραγματοποιούν πτήσεις που θέλουν στο εξωτερικό με τα δικά τους τα αεροπλάνα».
Οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο. Στην εκδήλωση η οποία σχεδιάζεται να γίνει στα Κολομόδια θα συμμετέχουν 5 αεροσκάφη και θα υπάρχει συνεργασία με ακροβατικό σμήνος από την Red Bull.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου