Δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) το υπαρ. 5/2012 πόρισμα που αφορά στο σοβαρό αεροπορικό ατύχημα με Αλεξίπτωτο Πλαγιάς (parapente) που έλαβε χώρα σε δύσβατη πλαγιά των Όρεων Βάλτου στη θέση Κορφούλα, Θυάμου, Δήμου Ινάχου, Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Πέραν των συνθηκών που συνετέλεσαν σε αυτό καθαυτό το ατύχημα, άξιον μελέτης είναι αυτά που διαδραματίσθηκαν αμέσως μετά σε επίπεδο Κρατικών Υπηρεσιών-Φορέων Έρευνας & Διάσωσης (S.A.R.) και συγκεκριμένα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), του ΓΕΑ/Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΑ/ΚΕΠΙΧ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) (Κεφ. 2.3 Έρευνα-Διάσωση).
Προκύπτουν λοιπόν τα εξής :
- το σημείο του ατυχήματος ήταν εξ αρχής γνωστό στους αρμόδιους Φορείς (σημαντικότατη παράμετρος για την έγκαιρη οργάνωση της επιχείρησης διάσωσης πριν επέλθει η νύχτα).
- το ΕΚΣΕΔ, αδυνατώντας αρχικά να αξιολογήσει το περιστατικό ως αεροπορικό ατύχημα, παρέπεμψε το περιστατικό στο ΕΚΑΒ, ζητώντας να μεσολαβήσει εκείνο στην κινητοποίηση του ελικοπτέρου.
- το σημείο του ατυχήματος από πλευράς αρμοδίων Φορέων προσέγγισαν πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμφιλοχίας με επικεφαλής τον Υποδιοικητή αυτού και Αστυνομικοί.
- δεν χορηγήθηκε ιατρική βοήθεια στον τραυματία χειριστή από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό καθ’ όλη την παραμονή του στο σημείο του ατυχήματος καθόσον η αγροτική ιατρός, εξαντλώντας το νομοθετικό πλαίσιο, αρνήθηκε να απομακρυνθεί από το ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ προκειμένου (ή για) να μεταβεί στο σημείο του ατυχήματος.
- καταγράφηκε καθυστέρηση επτά ωρών (οι πέντε εξ αυτών σε αδράνεια) στην αντιμετώπιση του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς.
- σε αυτό το χρονικό διάστημα, όπου χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ο τραυματίας χειριστής με απώλεια αισθήσεων και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αιμορραγούσε παρουσία δεκαπέντε ανθρώπων.
- Οι παριστάμενοι στο σημείο του ατυχήματος, δηλαδή οι χειριστές (συναθλητές), οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες κατέληξαν στην απόφαση να μεταφέρουν τον τραυματία χειριστή με ιδία ευθύνη, απόφαση που αποδείχθηκε σωτήρια για τον αεραθλητή.
Αξιόλογο σημείο έρευνας ενδεχομένως είναι και η διαφορά που παρουσιάζεται στους χρόνους (ώρες) συνομιλίας, που αναφέρουν η Γ.Γ.Π.Π., οι χειριστές (συναθλητές) και ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμφιλοχίας με τους χρόνους καταγραφής στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το πόρισμα της ΕΔΑΑΠ κάντε κλικ εδώ
Για να διαβάσετε ολόκληρο το πόρισμα της ΕΔΑΑΠ κάντε κλικ εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου