Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Μετά το λύκειο τι ; .... γίνε χειριστής αεροσκαφών !!

"Θέλω να γίνω πιλότος" έλεγε πάντοτε η πλειονότητα των αγοριών στα εφηβικά χρόνια και να που έφτασε η ώρα να το πραγματοποιήσουν. Μόνο που στην "παρέα" προστέθηκαν και τα κορίτσια διεκδικώντας επάξια τις δικές τους επαγγελματικές θέσεις στην παγκόσμια αγορά.
Πόσο εύκολο είναι όμως κάτι τέτοιο και με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται ο στόχος ;
Την απάντηση δίνει ο φιλικός μας ιστότοπος "Αεροποριλίκια" με ένα εκτενές και κατατοπιστικό άρθρο του, το οποίο και σας παραθέτουμε:

("Αεροποριλίκια" - Γίνε χειριστής αεροσκαφών)
Το όνειρο μπορεί πάντα να γίνει πραγματικότητα αρκεί να το βάλουμε στόχο! Όταν κάτι το θες τόσο πολύ τίποτα δε μπορεί να σε εμποδίσει! Καθώς λατρεύεις τις πτήσεις και το αεροπλάνο σκέψου πόσο επιτυχημένος θα είσαι αν καταφέρεις αυτό να είναι και το επάγγελμά σου ! 

Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν το χόμπι τους να είναι και το επάγγελμά τους !

Κάποιοι βέβαια επιθυμούν απλά να πετούν τον ελεύθερο χρόνο τους , άλλοι γίνονται αεραθλητές ενώ ας μη ξεχνάμε και τους ιπτάμενους ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας που θυσιάζουν καθημερινά τη ζωή τους φλερτάροντας πολλές φορές με το θάνατο για την ελευθερία και την υπεράσπιση της πατρίδας τους.

Πότε δεν ασχολήθηκαν με το χειρισμό αεροσκαφών άτομα που απλά το ήθελαν σαν ένα πόρο εισοδήματος σαν ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα.. όσοι μπήκαν στη διαδικασία να εκπαιδευτούν και να ακολουθήσουν τη καριέρα του επαγγελματία χειριστή αεροσκαφών έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Είναι κάτι που πρέπει να λατρεύεις για να το κάνεις διότι σαν εργασία έχει πολλές δυσκολίες και έχει απομυθοποιηθεί στο θέμα των εισφορών.

Άτομα που θέλουν να κερδίσουν πολλά λεφτά από το επάγγελμα αυτό ή κοινωνική καταξίωση, άτομα που αγαπούν τη στολή και μόνο, τις υποτιθέμενες κατακτήσεις που μπορεί να έχει ένας άντρας πιλότος και όποια άλλη ιστορία βγαλμένη από παραμύθια δε θα τα καταφέρουν. Αυτό που χρειάζεται είναι έρωτας και αγάπη για το αεροπλάνο και τους ουρανούς. Η αλήθεια είναι ότι το χρηματικό όφελος των Ελλήνων αεροπόρων αλλά και της πλειοψηφίας του εξωτερικού είναι μικρό, κρεμιούνται από τα σύννεφα υπερβολικές ώρες για μόλις λίγα ευρώ. Το έργο που παράγουν είναι περισσότερο από αυτά που εισπράττουν. Αυτό δείχνει ότι κάνουν κάτι που αγαπούν και ίσως να το έκαναν ακόμα και αφιλοκερδώς !

Πως όμως θα καταλάβεις ότι αυτό που κάνουν οι ιπτάμενοι σου αρέσει και θα μπορούσες να το κάνεις κι εσύ. Από το έδαφος μπορεί να είναι φαντασμαγορικό και όταν τύχει να βρεθείς σε μια πτήση εσωτερικού λίγων λεπτών στις πρώτες αναταράξεις αρχίζεις τις προσευχές. Σήμερα όμως έχεις την ευκαιρία από 15 ετών και πάνω να πας σε οποιαδήποτε αερολέσχη της χώρας και με πάρα πολύ λίγα λεφτά να κάνεις μια πτήση εθισμού η οποία μπορεί να διαρκέσει από μισή έως και μια ώρα. (σήμερα το 2013 το μισάωρο κοστολογείται περίπου στα 75-90€).

Αυτό το μισάωρο όμως κάθεσαι στην αριστερή θέση του cockpit δίπλα σου βρίσκεται εκπαιδευτής και κατά τη διάρκεια της πτήσεως αναλαμβάνεις καθήκοντα πιλότου ακόμα και το χειρισμό του αεροσκάφους υπό τη καθοδήγησή του. Εκεί καταλαβαίνεις αν σου αρέσει να πετάς πραγματικά . Δυο είναι τα ενδεχόμενα το ένα του άρρωστου aviator που κατεβαίνει από το αεροπλάνο και το μυαλό του μένει εκεί πάνω και έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον του την επόμενη μέρα ίσως, ενώ το άλλο εκείνου που κατά τη διάρκεια της πτήσεως τα δευτερόλεπτα είναι εφιαλτικά και όταν κατεβεί από το αεροπλάνο φιλά το χώμα και φεύγει από το αεροδρόμιο τρέχοντας. Θα μου πεις η δεύτερη περίπτωση πως να τύχει να διαβάσει το άρθρο αυτό αφού το site αφορά αρρωστημένους aviators και μόνον !

Ελπίζω να μη σας κούρασε η εισαγωγή όφειλα όμως να τη κάνω για να βοηθήσω κάποιους να καταλάβουν τι σημαίνει όνειρο και αγάπη για το αεροπλάνο.

Έχεις πάρει την απόφασή σου να γίνεις πιλότος γι΄αυτό πάτησες σε αυτό το link.

Εφόσον δεν επέλεξες να δώσεις πανελλήνιες εξετάσεις και να περάσεις στη Σχολή Ικάρων οι δρόμοι είναι δύο : Ελλάδα και Εξωτερικό. Στο παρελθόν υπήρχαν λιγοστές σχολές στην Ελλάδα καθόλου εξελιγμένες και ήταν μονόδρομος. Έφτιαχνες βαλίτσες και έφευγες κουβαλώντας βέβαια ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και για πολλούς αστρονομικό αλλά και τα όνειρά σου δοκιμάζοντας τη τύχη σου εκεί.

Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει , οι σχολές της χώρας είναι πάρα πολλές και ειδικά κάποιες ξεχωρίζουν (κόστη και σχολές θα αναλυθούν σε επόμενες δημοσιεύσεις, καθώς και κόλπα για φθηνότερη εκπαίδευση σε αυτή μόνο κάποιες ενδεικτικές τιμές).

Στο παρελθόν το κόστος της εκπαίδευσης ήταν τεράστιο, χρόνο με το χρόνο και με την οικονομική συγκυρία να συμβάλλει οι τιμές της εκπαίδευσης είναι κυριολεκτικά στο πάτωμα. Ενδεικτικά στο παρελθόν μία ώρα εκπαίδευσης με ένα Cessna για PPL(Private Pilot Licence) μπορεί να άγγιζε και τα 250€ ίσως και πολύ παραπάνω όταν πλέον δε ξεπερνά τα 180€ ενώ τυχαίνει να υπάρχουν και με λιγότερα χρήματα αναλόγως το deal.(προσοχή στα μαγαζιά και στους απατεώνες γιατί υπάρχουν παντού ακόμα και στο εξωτερικό).

PPL(Private Pilot Licence)
Αν θες να πετάς τον ελεύθερο χρόνο σου και μόνον από χόμπι το PPL αρκεί. Με αυτό το δίπλωμα μπορείς να νοικιάσεις ένα αεροσκάφος και να πετάξεις σε όποιο μέρος του πλανήτη αγαπάς εσύ και η παρέα σου. Στόχος του PPL είναι να εκπαιδεύσει τους πιλότους στο επίπεδο που να έχουν απαραίτητη επάρκεια ώστε να γίνουν χειριστές ιδιωτικών αεροσκαφών και να μπορούν να πετούν μονοκινητήρια αεροπλάνα με κινητήρα εμβόλου κάτω από τους κανόνες πτήσης (VFR)(με οπτική επαφή και μέρα). Το PPL είναι ένα ενιαίο πρόγραμμα σχεδιασμένο να εκπαιδεύσει το μαθητή από το μηδέν έως το PPL. Η διάρκεια του προγράμματος δεν θα είναι λιγότερη από 1 μήνα. Κατά μέσο όρο η πορεία PPL έχει ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών, ανάλογα πάντα με τη πρόοδο του εκάστοτε μαθητή. Για έναν καλό λοιπόν μαθητή το κόστος δε θα ξεπεράσει τα 8000€.

Απαιτήσεις:
- Να είναι τουλάχιστον 16 ετών
- Να έχει επαρκή γνώση της αγγλικής γλώσσας και 
- Να βγάλει ένα JAA Medical (class 2) Certificate "Πιστοποιητικό Υγείας" από έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Θεωρητική Εκπαίδευση: Τα θεωρητικά μαθήματα του PPL είναι 9 και περιλαμβάνει 15 ιδιωτικές συνεδρίες δίδακτρα (περίπου 50 ώρες) με έναν εκπαιδευτή και δίνεις εξετάσεις στην ΥΠΑ(Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας). Η διάρκεια της θεωρητικής γνώσης είναι περίπου 1,5 μήνα και μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους. Το μάθημα χρησιμοποιεί Trevor Thom ή και άλλα εκπαιδευτικά υλικά (βιβλία).
Πτητική Εκπαίδευση: Το πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης αποτελείται από συνολικά 45 ώρες σε μονοκινητήρια αεροπλάνα με κινητήρα εμβόλου (SEP) εκ των οποίων 35 ώρες είναι dual (με εκπαιδευτή) και 10 solo (μόνος). Το πτητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχίζει ταυτόχρονα με τα θεωρητικά μαθήματα.

Για εσάς που θέλετε να γίνετε επαγγελματίες χειριστές αεροσκαφών σε αεροπορικές εταιρίες δυο είναι οι δρόμοι ο integrated και ο modular.

ATPL Modular (Airline Transport Pilot Licence)
Ο στόχος του ATPL Modular είναι να εκπαιδεύσει το πιλότο ώστε να έχει την απαραίτητη επάρκεια ως συγκυβερνήτης για το χειρισμό πολλαπλών τύπων, αεροπλάνα (Multi Engine) πολλαπλών κινητήρων σε εμπορικές αερομεταφορές. Το ATPL Modular είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να εκπαιδεύσει τον κάτοχο της άδειας Private Pilot (PPL) με τουλάχιστον 100 ώρες ως κυβερνήτης (PIC) ώστε να πάρει το πτυχίο ATPL frozen για να κατέχει CPL / IR / και MEP με ATPL Theory Credit.

Απαιτήσεις
- Να είστε κάτοχος Privet Pilot License (PPL)
- Να έχετε τουλάχιστον 100 ώρες ως PIC(Pilot In Command)
- Να έχετε τουλάχιστον ένα 300 Nm cross-country ταξίδι με δύο στάσεις σε διάφορα αεροδρόμια
- Να έχετε JAA Medical (class 1) Certificate Πιστοποιητικό υγείας από έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Θεωρητική Εκπαίδευση: Το θεωρητικό μάθημα (ATPL theory) αποτελείται από 14 μαθήματα και περιλαμβάνει θεωρητικό υλικό Bristol GS εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning χαμηλότερο κόστος) και εξετάσεις προόδου στην εκάστοτε ακαδημία μέχρι τις τελικές εξετάσεις των 14 αυτών μαθημάτων στην ΥΠΑ. Βέβαια, οι μαθητές μπορούν να έχουν 15 ιδιωτικές συνεδρίες με έναν εκπαιδευτή ως επιπλέον εκπαίδευση. Η ελάχιστη διάρκεια του προγράμματος είναι 3 μήνες και μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους. Το θεωρητικό μάθημα χρησιμοποιεί εκπαιδευτικό υλικό Bristol GS(Βιβλία & DVD).

Πτητική Εκπαίδευση: Το πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης αποτελείται από ένα σύνολο 81ωρών. Από αυτές οι 35 ώρες διεξάγονται σε μονοκινητήρια αεροπλάνα εμβόλου (SEP), 8 ώρες σε αεροπλάνα πολλαπλών εμβόλων (MEP) και 38 ώρες συνήθως σε προσομοιωτή πτήσης, συμπεριλαμβανομένων VFR 21ώρες και 60ώρες IFR. Επίσης ο πιλότος εκπαιδεύεται να πετά νύχτα (night qualification rating). Στο τέλος της εκπαίδευσης ο εκπαιδευόμενος εξετάζεται στον αέρα από εξεταστές της ΥΠΑ. Ενδεικτικό κόστος του course τα 20000€. Να σημειωθεί ότι για να ξεκινήσεις αυτό το course προϋποθέτει όπως είπαμε τη κατοχή PPL (κόστος 8000ευρώ) και 100ωρών PIC (το κόστος εδώ εξαρτάται μπορεί να είναι από 12000€ και πάνω).

Ground School Subject
010 Air Law
021 Aircraft General Knowledge - Airframe, Systems, Power Plant
022 Aircraft General Knowledge - Instruments, Electronics
031 Flight Performance and Planning - Mass & Balance
032 Performance
033 Flight Planning and Monitoring
040 Human Performance and Limitations
050 Meteorology
061 General Navigation
062 Radio Navigation
070 Operational Procedures
081 Principles of Flight
091 VFR Communications
092 IFR Communications

Συνηθισμένη διάρκεια του course 14μήνες.

ATPL Integrated (0-Atpl F) Course
Ο στόχος του ATPL Integrated είναι να εκπαιδεύσει τον μαθητή ώστε να γίνει συγκυβερνήτης χειριστής πολλαπλών τύπων, αεροπλάνα πολλαπλού κινητήρα σε εμπορικές αερομεταφορές. Πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα σχεδιασμένο να εκπαιδεύσει τον student pilot από το μηδέν έως το ATPL frozen ώστε να γίνει κάτοχος των CPL / IR / MEP απαραίτητων για το χειρισμό των αεροσκαφών αυτών.

Απαιτήσεις
- Να είναι τουλάχιστον 17 ετών
- Να έχει επαρκή γνώση της αγγλικής γλώσσας και
- Να είναι κάτοχος του JAA Medical (class 1) Certificate Πιστοποιητικό υγείας από έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Θεωρητική Εκπαίδευση: Το ATPL theory αποτελείται επίσης από 14 μαθήματα επίσης με Bristol GS όπως ακριβώς και στο Modular με τη μόνη διαφορά ότι περιλαμβάνει 800 ώρες εκπαίδευσης στη τάξη. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 10 μήνες και αρχίζει δύο φορές το χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο. Το ATPL Theory χρησιμοποιεί εκπαιδευτικό υλικό Bristol GS (Βιβλία & DVD).

Πτητική Εκπαίδευση: Το πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης αποτελείται από 200 ώρες. Από αυτές οι 136 διεξάγονται σε μονοκινητήρια αεροπλάνα με κινητήρα εμβόλου (sep), 11 ώρες σε αεροπλάνα πολλαπλών εμβόλων του κινητήρα (MEP) και 53 ώρες σε εξομοιωτές πτήσης (συμπεριλαμβανομένων 15 ωρών για το MCC ,Multi Crew Cooparation). Στο τέλος του μαθήματος ο πιλότος φοιτητής θα έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον 116 ώρες solo, 84 ώρες (PIC) ,85 VFR & 115 ώρες IFR. Το πτητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχίζει ταυτόχρονα με το θεωρητικό μάθημα εκπαίδευσης. Η διάρκεια του course συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε 16μήνες. Το ενδεικτικό κόστος για μια τέτοια εκπαίδευση είναι 45000-55000€.

Αφού έχεις το ATPL frozen για να πετάξεις ένα αεροσκάφος όπως Boeing , Airbus, κλπ χρειάζεται μια επιπλέον εκπαίδευση στο κάθε τύπο αεροσκάφους που θα εργαστείς (type rating). Είθισται να το χρηματοδοτούν οι αεροπορικές εταιρείες που προσλαμβάνουν τα πληρώματά τους, ενώ το κόστος του ποικίλει ανάλογα τον τύπο του αεροσκάφους και τη σχολή, ενδεικτικά αναφέρουμε τα 18000€ για ένα type rating στα συνηθισμένα Αirbus 320.

Τα ποσά που γράφτηκαν στο άρθρο είναι ενδεικτικά μπορεί να είναι και περισσότερα ίσως και λιγότερα ανάλογα τη σχολή, την πρόοδο του φοιτητή και το deal. Όπως και να έχει φαντάζει ένα ακριβό άθλημα χωρίς να είναι. Αν αναλογιστούν οι γονείς πόσα λεφτά ξοδεύουν στα φροντιστήρια τα 6 χρόνια του γυμνασίου-λυκείου με το ρίσκο να περάσουν κάπου τα παιδιά τους που πολλές φορές το αποτέλεσμα να μην αποτελεί και το στόχο τους προσθέτοντας και το κόστος της φοιτητικής τους ζωής το budget θα ξεπεράσει σίγουρα το ποσό που χρειάζεται κανείς για να γίνει πιλότος.

Στόχος και προγραμματισμός είναι το μυστικό της επιτυχίας ... ποτέ δεν είναι αργά … δε παίζει ρόλο η ηλικία στη πραγματοποίηση των ονείρων σου ! 

Το καλύτερο course για σένα που εργάζεσαι και παράλληλα χρηματοδοτείς την εκπαίδευσή σου ως πιλότος είναι το modular course με το distance learning.

Στα ως άνω συμπεριλαμβάνονται οι μίνιμουμ ώρες που αναφέρουν και οι σχολές επαγγελματιών χειριστών. (είθισται κάποιοι σπουδαστές να χρειάζονται λίγες παραπάνω ώρες που αυξάνουν το κόστος.

σε περιμένει ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου